Actualitate, Stirea Zilei, Stiri

Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române

Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române, vineri dimineaţă, anunţă purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea.

Omar HayssamAdministraţia Prezidentiala a anunţat, în jurul orei 7.30, că Omar Hayssam a fost adus în Romania şi predat Poliţiei pentru a fi încarcerat. Omar Hayssam, care se adăpostea în Siria, este condamnat la 20 de ani inchisoare pentru terorism, el fiind considerat de justitia română responsabil pentru răpirea ziariştilor români în Irak. În februarie 2013, seful SRI, George Maior, declara într-un interviu că Omar Hayssam era încă în detenţie în Siria şi spunea că acordul de extrădare se va aplica indiferent de evoluţiile de la Damasc, fără a da însă o dată certă pentru aducerea sa în Romînia.

„În dimineaţa zilei de 19 iulie a.c., a fost predat Poliţiei Române domnul Omar Hayssam. Aducerea sub autoritatea instituţiilor statului român pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak stabilită de instanţele româneşti este rezultatul unor activităţi complexe desfăşurate timp îndelungat de instituţiile de siguranţă naţională ale statului român”, se arată în declaraţia de presă a purtătrului de cuvânt al preşedintelui României.

 

„Administraţia Prezidenţială înţelege interesul presei pentru acest subiect şi dorinţa de a cunoaşte detalii legate de operaţiunea de aducere în ţară a domnului Omar Hayssam, dar subliniază faptul că detalii suplimentare nu pot fi făcute publice.

 

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, mulţumeşte instituţiilor şi ofiţerilor implicaţi în această amplă operaţiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmărit cu tenacitate să-l aducă în ţară pe domnul Omar Hayssam pentru ispăşirea pedepsei”, mai informează Bogdan Oprea.

 

Omar Hayssam, cetăţean sirian, a fost condamnat în 2007, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea celor trei jurnalişti români la Bagdad, eveniment petrecut în aprilie-mai 2005. E vorba despre Sorin Mişcoci, Marie-Jeanne Ion şi Eduard Ovidiu Ohanesian.

 

Pe data de 13 iunie 2007, Hayssan a fost condamnat de judecătoria competentă din România la pedeapsa maximă de 20 de ani de puşcărie şi la o despăgubire de câte 2 milioane de euro pentru fiecare dintre cei trei jurnalişti răpiţi în Irak în 2005.

 

Un subiect controversat a fost cel legat de modul în care Omar Hayssam a părăsit România. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că acesta a plecat din ţară într-o navă care transporta oi, iar Omar Hayssam a spus că de fapt a plecat din ţară „ca un domn”, prin aeroport, fără probleme.

 

Ovidiu Ohanesian, unul dintre cei trei ziarişti răpiţi în Irak, a declaratastăzi că este o veste extraordinară, dar că aşteaptă mai multe confirmări.

 

Totodată speră că odată cu revenirea în ţară a lui Hayssam să se afle mai multe despre traficul de arme din România, dosar de cercetare deschis în România, odată cu cercetarea răpirilor, disjuns însă în 2005.

 

Omar Hayssam este condamnat pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnalişti răpiţi din Irak la 20 de ani de închisoare.

Irina Ştefănescu

 

blank