Actualitate, Stiri

Omagiu de la un maestru către fiul său de suflet

Omagiu de la un maestru către fiul său de suflet

blankŞerban Ionescu, Ion din romanul cu acelaşi nume al lui Rebreanu, a primit, ca un mare actor ce se află – da, se află şi se va afla – aplauze la scenă deschisă. A fost ultima dată când sala s-a ridicat în picioare şi l-a aplaudat. A fost, să spunem astfel, ultima reprezentaţie a marelui actor. Şi, cum viaţa are drum cotit şi dă, fără greş, întotdeauna, în intersecţia morţii, oriunde te-ai afla şi oricât ai încerca să scapi, Şerban Ionescu a cotit-o mai adineauri către cer. Va sta, lângă atâţia mari actori – şi să amintim doar unul dintre ei, Amza Pelea, care i-a şi fost prefesor lui Şerban – de-a dreapta Tatălui, pregătindu-se de spectacol.

blank

Un alt spectacol decât cel al vieţii, dar la fel de impresionant şi fabulos. Îl suspectez pe Dumnezeu că Îi plac artiştii, Îi place arta, Îi plac filmele şi piesele de teatru. Îi place să se înconjoare de talente, de vibraţii pozitive, de spirit fluent şi creativ. Actorii români sunt din nou trişti. Radu Beligan, maestrul teatrului românesc, este şi el mâhnit, căci unul dintre copiii săi de suflet, Şerban Ionescu, a plecat printre stele. El, la rugămintea expresă a lui Şerban, dar şi pentru că a simţit, a scris un mesaj plin de emoţie. De dramatism. De simţire.

blank Acesta a fost publicat pe jurnalul.ro. Spicuim câteva cuvinte: „…Şerban a fost unul dintre fiii mei de suflet. Nu este firesc să îţi îngropi copiii. Şi, totuşi, uneori, se întâmplă. Aş fi preferat să rostesc acest trist adevăr pe scenă, într-o piesă existenţialistă, şi Şerban să-mi dea o replică inteligentă, legată de nonsensul zbuciumului pe care fiinţa umană îl încearcă pe parcursul scurtei ei călătorii prin această lume. Pentru că nu este firesc să îţi îngropi copiii! Le spunem adio celor care pleacă, până într-o zi, când le spunem adio celor care rămân. Nimeni nu s-a sustras până acum acestei inexorabile sorţi, mulţi s-au grăbit, poate puţin prea repede, spre o lume mai bună…” Nimic, acum, la căpăt de drum nu mai contează. Nici de ce Şerban Ionescu s-a despărţit de Magda Catone, nici dacă ea l-a înşelat sau el pe ea… Sunt lucruri efemere. Omagiul marelui artist către un alt mare artist este, însă, nu doar remarcabil, ci, aşa cum l-a declamat primul, pentru eternitate.

Foto:Stefan Ionita

blank