Stiri

Oltchim este in coma. Doctorul Ponta intervine

Oltchim este in coma. Doctorul Ponta intervine

blank

Astazi premierul Romaniei, Victor Ponta a dat o declaratie de presa in care a discutat problemele haotice pe care le intampina Oltchim. A inceput prin a spune ca situatia de la Oltchim este responsabilitatea guvernului si rezultatul final trebuie sa duca la continuarea existentei combinatului dar si a locurilor de munca. Premierul a facut un scurt istoric si s-a intors in anul 2006 cand Guvernul Tariceanu a dat o ordonanta de urgenta pentru privatizarea Oltchim, in aceeasi ordonanata s-au gasit si semnaturile doamnei Macovei dar si a fostului premier Razvan Mihai Ungureanu. A mai prezentat documente in care se regasesc datoriile acumulate pana acum de catre combinat si anume 11 milioane RON catre furnizori, 7 milioane RON catre bugetul de stat, 580 de milioane de RON  catre alti creditori, 500 milioane RON credite inca neachitate catre banci, sumele exacte vor fi afisate in urmatoarea perioada de catre Ponta, in momentul acesta datoria totala a Oltchimului, acumulata pana acum, este de 700 de milioane de euro iar dobanda creste in fiecare zi.

Ulterior a discutat si despre oferta lui Dan Diaconescu mentionand ca oferta semnata de acesta este de 45 de milioane de euro iar plata se va face in lei. Deasemnea a citit de pe oferta de la licitatie ca DD a semnat si a declarat ca banii exista si ca ii detine, mai departe DD va trebui sa prezinte si lista cu managerii si profesionistii cu care va colabora, mai trebuia sa prezinte un plan de afaceri in 48 de ore de la semnarea ofertei dar acest lucru nu s-a intamplat. Pentru toate aceste puncte, Dan Diaconescu trebuie sa semneze pana la 1.10.2012 contractul, dar momentan este plecat din tara, ca si Videanu. Cei 45 de milioane de euro vor fi acordati pentru functionarea combinatului cu conditia sa fie platiti de DD. 

Ponta a mai vrut sa incurajeze angajatii Oltchim si anunta ca se vor cauta solutii pentru continuarea existentei combinatului.

 

 

blank