Olanda
International

Olanda intră în cel mai dur lockdown din acest an, chiar înainte de Crăciun

Olanda va intra în lockdown începând de duminică, pentru perioada sărbătorilor, în încercarea de a opri al cincilea val de COVID-19 şi răspândirea puternică a variantei Omicron a coronavirusului, a anunţat sâmbătă premierul Mark Rutte.

„Sunt într-o stare de spirit proastă. Ca să rezum într-o propoziţie, Olanda va reveni la lockdown începând de mâine„, a declarat Rutte într-o conferinţă de presă. „Este inevitabil acest lucru din cauza celui de-al cincilea val şi în contextul în care Omicron se răspândeşte chiar mai repede decât ne-am temut. Trebuie să intervenim acum, ca măsură de precauţie„, a adăugat prim-ministrul.

Începând de duminică, toate magazinele neesenţiale, restaurantele, barurile, spaţiile culturale şi sportive, şcolile şi saloanele de coafură vor fi închise. Dispoziţia va rămâne în vigoare până la 14 ianuarie, cu excepţia şcolilor, care ar trebui să se redeschidă la 9 ianuarie.

Sunt scutite de interdicţie numai magazinele considerate esenţiale, cum ar fi supermarketurile şi farmaciile.

De asemenea, oamenii nu vor mai avea voie să primească acasă mai mult de doi musafiri în acelaşi timp, comparativ cu patru în prezent, cu excepţia zilei de Crăciun, 25 decembrie.

ŞTIREA INIŢIALĂ. Guvernul din Olanda este de așteptat să anunțe sâmbătă un lockdown „strict” de Crăciun, care ar duce la închiderea tuturor majorităţii activităţilor, cu excepția magazinelor esențiale, pe fondul temerilor legate de răspândirea variantei de coronavirus Omicron.

Guvernul se întâlnește sâmbătă cu experții săi în sănătate, care au recomandat închiderea tuturor magazinelor, școlilor, barurilor, restaurantelor și altor locuri publice neesențiale.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Axel Dees, a declarat pentru Reuters că va avea loc o conferință de presă guvernamentală pentru a anunța noi măsuri la 19:00 (20:00, ora României). El nu a comentat tipurile de măsuri care vor fi anunțate.

În centrul orașului Leiden, la aproximativ 20 km în afara Haga, oamenii s-au înghesuit pe strada comercială principală pentru a face cumpărături de cadouri de ultimă oră. Unele magazine, cum ar fi magazinele de jucării și magazinele de lux, de îngrijire a pielii și cosmetice, aveau cozi imense, până în stradă. „În mod normal, este aglomerat înainte de Crăciun, dar acum este mult mai aglomerat decât de obicei”, a declarat Ali Windster , managerul unui magazin de cosmetice, pentru Reuters.

Deja de marți, guvernul a anunţat ca închiderea barurilor, restaurantelor și a majorității magazinelor, introdusă la sfârșitul lunii noiembrie, va continua până pe 14 ianuarie. Premierul Mark Rutte a spus atunci că Omicron ar putea fi varianta dominantă de Covid-19 în Olanda până în luna ianuarie.

Vineri, Institutul Național de Sănătate Publică (RIVM) a raportat 15.433 de cazuri noi de Covid-19, în scădere cu aproximativ 25% față de o săptămână înainte, dar încă peste vârful oricărui val anterior.