Oklahoma
International

Oklahoma a reluat execuţiile cu injecţii letale: Calvarul îndurat de deţinutul condamnat la pedeapsa capitală

Guvernatorul Oklahoma, Kevin Stitt, a oprit joi execuția condamnatului Julius Jones, cu câteva ore înainte ca acesta să fie programat să moară. Jones a fost acuzat de o crimă care a avut loc în urmă cu 22 de ani și a primit pedeapsa cu moartea.

Execuția bărbatului era programată pentru joi, ora 16.00. Guvernatorul a primit mai multe apeluri pentru a opri pedeapsa cu moartea a condamnatului.A urmat recomandarea de clemență a Consiliului de grațiere și eliberare condiționată din Oklahoma. La data de 1 noiembrie s-a votat ca Julius Jones să facă închisoare pe viață, în loc să primească pedeapsa capitală.


Julius Jones a fost salvat de la pedeapsa cu moartea de către guvernatorul din Oklahoma, SUA. Astfel, guvernatorul Stitt i-a comutat joi pedeapsa fără posibilitatea de liberare condiționată. Decizia oficialului a venit după a „revăzut materialele prezentate de toate părțile implicate”, potrivit unei postări a acestuia pe Twitter.

„După luare în considerare cu rugăciune și revizuire a materialelor prezentate de toate părțile acestui caz, m-am hotărât să comut pedeapsa lui Julius Jones în închisoare pe viață, fără posibilitatea eliberării condiționate”, a spus Stitt într-un comunicat, potrivit Reuters.

Jones, în vârstă de 41 de ani, a fost condamnat pentru că l-a împușcat pe directorul de asigurări Paul Howell în timpul unui furt de mașină în 1999 pe aleea sa. Dar avocații săi au citat dovezi că el era acasă cu familia sa când a avut loc crima, despre care juriul nu le-a aflat niciodată.

De asemenea, mai multe vedete din SUA i-au cerut guvernatorului să-i comute pedeapsa lui Jones. Kim Kardashian West a transmis un mesaj, mulțumindu-i oficilului pentru decizia sa. Cazul bărbatului a atras atenția mai multor activiști. Miercuri dimineață, zeci de elevi de la mai multe licee din Oklahoma City au ieșit pe străzi, cerând schimbarea pedepsei.