Oficial
Economic

Oficial, economia României duduie. În realitate, stagnează sau scade. Suntem „campioni” la inflație

Oficial, economia României duduie. În realitate, însă, stagnează sau scade. Suntem „campioni” la inflație în Uniunea Europeană de 5 luni consecutiv, ceea ce înseamnă că cifrele de afaceri în creștere raportate în diferite sectoare sunt anulate parțial sau total.

Cifra de afaceri din industrie, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut în termeni nominali, cu 7,1%, în primele 4 luni ale anului în România, comparativ cu perioada similară din anul 2023, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

În același timp, însă, potrivit Eurostat, România a fost în mai 2024, pentru a 5-a lună consecutiv, ţara din UE cu cea mai ridicată inflaţie (5,8%).

Oficial, economia României duduie. În realitate, stagnează sau scade. Suntem „campioni” la inflație

”Cifra de afaceri din industrie a crescut în termeni nominali, în perioada 1.I-30.IV.2024, comparativ cu perioada 1.I-30.IV.2023, pe ansamblu, cu 7,1%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+8,2%). Industria extractivă a scăzut cu 17,7%”, arată datele INS.

Pe fondul inflației ridicate, de 5,8%, însă, cifrele de afaceri în creștere raportate în diferite sectoare ale economiei sunt anulate parțial sau total în termeni reali.

De exemplu, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut, în primele 4 luni ale anului, faţă de perioada similară din anul 2023, atât ca serie brută cu 5,5%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 4,1%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

”În perioada 1.I-30.IV.2024 comparativ cu perioada 1.I-30.IV.2023, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri mai mare cu 5,5%, influenţată de creşterea cifrei de afaceri la: comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+18,4%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+14,2%) şi comerţul cu autovehicule (+5,7%).

Activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor au scǎzut cu 15,8%”, arată datele INS.

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, în luna aprilie 2024, comparativ cu luna aprilie 2023, a înregistrat o creştere cu 19,3%, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+31,4%), comerţul cu autovehicule (+18,7%) şi la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+10,6%).

Activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor au scăzut cu 3,2%.

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2024, a înregistrat o creştere cu 11,4% faţă de luna aprilie 2023.

Un alt exemplu în care inflația mare, de 5,8%, influențează în termeni reali creșterea raportată a cifrei de afaceri sunt serviciile de piaţă prestate populaţiei.

Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut în perioada ianuarie-aprilie 2024, faţă de perioada similară din 2023, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 0,1%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

”Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în perioada 1.I-30.IV.2024 a înregistrat o cifră de afaceri cu 0,1% mai mare comparativ cu perioada 1.I-30.IV.2023, influenţată de creşterea cifrei de afaceri la: activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+8,2%)şi activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+1,2%)”, arată datele INS.

Scăderi s-au înregistrat la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-14,5%), activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-7,6%) şi la activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-0,2%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele patru luni din 2024, a înregistrat o cifră de afaceri cu 0,1% mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna aprilie 2024, a înregistrat o cifră de afaceri cu 2,9% mai mică comparativ cu luna aprilie 2023, ca urmare a scăderilor înregistrate la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-17,1%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-10%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-2,4%) şi la activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-2,2%).

Activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană au crescut cu 14,8%.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2024 a scăzut cu 1,6%, comparativ cu luna aprilie 2023.

România, a cincea lună la rând ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a urcat în mai la 2,7%, de la 2,6% în aprilie, în timp ce România este, pentru a cincea lună la rând, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, arată datele publicate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), informează Agerpres.

În mai, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Lituania (0%), Finlanda (0,4%) şi Italia (0,8%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (5,8%), Belgia (4,9%) şi Croaţia (4,3%).

Comparativ cu aprilie 2024, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 17 state membre, inclusiv în România, de la 6,2%, până la 5,8%, a rămas stabilă în două ţări şi a crescut în 14 state membre.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei s-a situat în luna mai la 2,6%, în creştere de la 2,4% în aprilie.

Datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a urcat până la 2,9% în luna mai, de la 2,8% aprilie.

Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a urcat până la 2,9% în luna mai, de la 2,7% în aprilie.

Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna mai 2024, la 5,12%, de la 5,9% în aprilie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,24%, cele nealimentare cu 6,38%, iar serviciile cu 9,29%.

Conform sursei citate, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna mai 2024 comparativ cu luna aprilie 2024 a fost 100,03%.

Rata anuală a inflaţiei în luna mai 2024 comparativ cu luna mai 2023, calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), a fost 5,8%.

Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2023 – mai 2024) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2022 – mai 2023) determinată pe baza IAPC a fost 7,6%.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, la 4,9%, de la 4,7% anterior, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate miercuri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

blank