Occidentul
International

Occidentul a fost acuzat că fură aurul Rusiei

Occidentul a fost acuzat că fură aurul Rusiei. Kremlinul consideră că sancțiunile impuse de occident le-a înstrăinat rezervele de aur și valută, potrivit Reuters.

Kremlinul nu este de acord

„În general, o mare parte din activele noastre au fost în esență furate de anumite țări occidentale”, a fost comunicarea făcută luni de către purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov în urma adresării mai multor întrebări, de către jurnaliștii de la Moscova, în legătură cu propunerea Uniunii Europene de transferare către Ucraina a activelor rusești pe care Occidentul le-a înghețat.

Occidentul a fost acuzat că fură aurul Rusiei. Rezervele de aur și valută ce au fost înghețate de statele occidentale în urma sancțiunilor brutale impuse Rusiei au o valoare estimată de 640 de miliarde de dolari, aceste calcule fiind făcute înainte de invadarea Ucrainei, pe 24 februarie, la ordinul președintelui Vladimir Putin.

Peskov a făcut declarațiile de luni în cazul în care Charles Michel, președintele Consiliului European, a sugerat cu o săptămână în urmă că UE trebuie să trimită activele rusești în ajutorul Kievului ca urmare a loviturilor executate de armata rusă asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Dmitri Peskov a mai adus în discuție și informările făcute de ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu care avertiza că Ucraina intenționează să detoneze o „bombă murdară” pe propriul teritoriu spre a învinovăți Rusia.

„Neîncrederea lor [face referire la țările occidentale] în informațiile care au fost transmise de către partea rusă nu înseamnă că amenințarea de a folosi o astfel de ‘bombă murdară’ încetează să mai existe”, specifică Peskov în conferința sa zilnică de presă.

Ucraina respinge acuzațiile

SUA și Ucraina au negat acuzațiile adresate de Serghei Șoigu, iar președintele Volodimir Zelenski a susținut duminică noaptea, în cadrul mesajului său către cetățenii ucraineni că Vladimir Putin este singura persoană din estul Europei ce are acces la arme nucleare.

„Dacă Rusia sună şi spune că Ucraina ar pregăti ceva, înseamnă un lucru: Rusia deja a pregătit totul. Cred că acum lumea ar trebui să reacţioneze în cel mai dur mod posibil. Dacă Rusia a pregătit încă o rundă de mărire a mizei şi alt pas de escaladare, trebuie să vadă acum că lumea nu înghite asta”, a clarificat Zelenski.

Casa Albă susține că Ucraina nu plănuiește folosirea unei astfel de bombe.

„Lumea nu se va lăsa păcălită de nicio încercare de a folosi această acuzație ca pretext pentru escaladare”, a fost explicația dată duminică de Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă.

Conform ultimii evaluări făcute de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), acuzațiile făcute duminică de Serghei Șoigu reprezintă o tentativă de încetinire a conflictului din Ucraina sau suspendarea ajutorului militar primit până acum de Kiev.

blank