Obuzierele
International

Obuzierele din Germania, în acțiune în luptele în Ucraina – Cum pot respinge ucrainenii ofensiva Rusiei

Obuzierele primite din Germania de o săptămână sunt deja folosite de forțele ucrainene pentru a bloca atacurilre rușilor. Mai multe imagini spectaculoase au fost difuzate de o publicație germană, fără a dezvălui locul unde se află.

Forțele armate ucrainene au început să folosească obuzierele Panzerhaubitze 2000 primite din Germania și Olanda pentru a lupta împotriva Rusiei.

Jurnalistul german Paul Ronzheimer de la publicația Bild a filmat, în premieră, unul din obuzierele Panzerhaubitze 2000, aflat într-o poziție din estul Ucrainei, ce nu este dezvăluită.

Obuzierele stau ascunse în poziții secrete pădurile din estul Ucrainei, fiind camuflate cu crengi.

Ucraina nu prezintă locul unde au fost duse obuzierele, pentru că Rusia urmărește armele moderne din Occident. Ucraina susține că armele grele primite din Occident pot schimba soarta războiului.

„Ne întâlnim cu militari ucraineni lângă front luni dimineață. Toate telefoanele mobile trebuie să fie oprite. Frica de a fi localizat este mare”, a scris jurnalistul german în articolul său din .

Ucraina a primit până la sfârșitul săptămânii trecute şapte obuziere Panzerhaubitze 2000 autopropulsate de la Germania, plus încă cinci de la Ţările de Jos. Mai sunt așteptate în prezent încă alte șase obuziere din Germania, care a anunțat că este hotărâtă să satisfacă necesarul Ucrainei. Kievul a susținut că ar avea nevoie de un total de 18 obuziere Panzerhaubitze pentru a echipa un batalion de artilerie complet.
Obuzierele
Ce sunt obuzierele autopropulsate Panzerhaubitze 2000

Obuzierele autopropulsate ce au ajuns în Ucraina în ultima săptămână, alături de alte șase ce urmează să ajungă din Germania sunt tunuri de tip Howitzer, modelul Panzerhaubitze 2000. Sunt considerate cele mai puternice și eficiente sisteme de artilerie aflate în prezent în dotarea armatei germane. Aceste sisteme de artilerie pot lovi ținte aflate până la 40 de kilometri.

După declanșarea ofensivei în estul Ucrainei, pentru cucerirea Donbas, Parlamentul german a aprobat, la sfârșitul lunii aprilie, o rezoluție pentru livrarea de armament greu Ucrainei. Decizia din politica dusă de Berlin a fost majoră, în legătură cu exporturile de armament unei țări aflate în război. Ajutorul militar aprobat de Germania include și 50 de sisteme antiaeriene mobile Gepard.

Dispozitivele destinate Ucrainei provin din inventarele armatei germane, Bundeswehr, după ce vor trece printr-un proces de mentenanță, a declarat ministrul Apărării Christine Lambrecht la începutul lunii mai. Panzerhaubitze 2000 este un obuzier autopropulsat fabricat de Krauss-Maffei Wegmann (KMW).

Sursă Foto/Video: Paul Ronzheimer, Bild/Twitter.com