raze X
Featured, Life

Oamenii de știință au raze X provenite de la Saturn, Uranus și Neptun

În urmă cu aproximativ 20 de ani, astronomii au folosit instrumentele pentru a capta emisiile de raze X provenind de la Saturn, Uranus și Neptun.

Pentru prima dată, au fost detectate raze X și nu este clar de unde provin sau ce înseamnă, transmite Science Alert.

Observațiile și descoperirile despre Uranus sunt destul de dificil de făcut, comparativ cu restul Sistemului Solar. Aceste două planete sunt într-adevăr departe și puține sonde s-au aventurat vreodată în acea zonă.

În general, oamenii de știință se bazează pe telescoapele din apropierea planetei noastre, telescoape care sunt optimizate pentru a oferi informații pe distanțe mult mai mari, astfel încât detaliile pot fi puțin neclare din anumite puncte de vedere.

Noua descoperire se bazează pe observații făcute cu ajutorul Observatorului cu raze X Chandra, un telescop spațial aflat pe orbita din jurul Pământului. Primul set de date astronomice obținut în 2002, apoi alte două seturi, în 2017. Când o echipă de astrofizicieni a ajuns în cele din urmă să analizeze datele din 2002, găsind dovezi clare ale razelor X provenind de la Uranus.

Faptul că Uranus ar putea emite raze X nu este atât de surprinzător. Radiațiile X au fost detectate emițând din multe corpuri ale Sistemului Solar, inclusiv comete, Venus, Pământ, Marte, Saturn, Pluto, Jupiter și chiar de la unele dintre lunile lui Jupiter.

Partea neobișnuită este că nu cunoaștem imaginea completă a modului în care Uranus emite raze X.

Există câteva opțiuni. Cea mai mare parte a radiațiilor X din istemul solar provine de la Soare, despre care se știe că se împrăștie atunci când lovește norii lui Jupiter și Saturn. Probabil că acest lucru se întâmplă și pe Uranus, deși calculele echipei indică mai mulți fotoni cu raze X decât ar putea explica acest proces.

Pe baza altor obiecte din Sistemul Solar, există câteva indicii cu privire la care ar putea fi sursa potențială a acestui exces. Inelele lui Saturn sunt un astfel de exemplu, cunoscut pentru fluorescența razelor X generate de particulele energetice care interacționează cu atomii de oxigen din inele.

Deși inelele lui Uranus sunt mai puțin spectaculoase decât ale lui Saturn, studiile au descoperit o intensitate mai mare a electronilor energetici în jurul lui Uranus. Dacă acestea ar interacționa cu atomii din inele, ar putea produce o fluorescență similară cu raze X.

Un alt proces care produce raze X în Sistemul Solar este aurora. Acestea apar atunci când particulele energetice interacționează cu o atmosferă planetară.

În majoritatea cazurilor, un câmp magnetic joacă un rol în generarea aurorelor. Particulele sunt accelerate de-a lungul liniilor câmpului magnetic înainte de a fi depuse în atmosferă.

Este posibil să aibă loc un proces similar pe Uranus, generând aurore în atmosfera superioară.

Observațiile mai îndelungate ale Chandra în viitor ar putea ajuta oamenii de știință să cartografieze localizarea emisiilor de raze X în Uranus, ceea ce ar ajuta la înțelegerea a ceea ce le provoacă. Cu toate acestea, observații mai detaliate care ar putea caracteriza fluctuațiile emisiilor nu sunt posibile cu generația noastră actuală de instrumente.

Următoarele observatoare, cum ar fi Athena ESA sau Lynx-ul NASA, ne vor putea spune mai bine ce se întâmplă. Acest lucru ne-ar putea ajuta nu numai să înțelegem mai bine atmosfera și câmpul magnetic al lui Uranus, ci să dobândim o înțelegere mai profundă a surselor de raze X din Univers.

Cercetările echipei au fost publicate în JGR Space Physics.


blank