Politic

OAMENI aduşi pe BANI, la lansarea lui Klaus Iohannis

La lansarea lui Klaus Iohannis de sâmbătă din Piaţa Victoriei, oamenii au fost aduşi să asiste la miting contra-cost. O echipă de jurnalişti România TV a participat la evenimentul ACL și a descoperit că mulți dintre cei care au venit au fost plătiți cu sume între 10 și 40 de lei. Mărturiile celor care au încasat banii pentru a fi prezenţi în Piaţa Victoriei au fost surprinse cu camera ascunsă.

masmedia (1)

Cu două ore înainte de eveniment, în Piața Victoriei, organizatorii făceau ordine cu listele în mâini. Grupurile de oameni semnau prezenţa, iar unul dintre cei care se ocupau de mobilizare a explicat ce trebuie să facă fiecare:

“Rămâi la numărătoare! Să ne numere! O oră ţine! De la 10 la 11. Când începe Iohannis, la 11, să vorbească, noi ne-am dispersat! Şi ne vedem…ne-ntâlnim în alt loc să vă dau… Da? Haideţi! Haideţi! Rămânem aici grupaţi, vă rog!”

masmedia (2)

Oamenii nu s-au sfiit şi au mărturisit că au fost plătiţi cu 10 lei ca să vină în Piața Victoriei. Alții au fost mai norocoși. Au primit 40 de lei:

” – La noi, la sectorul 4, s-au dat doar câte 10 lei. La dumneavoastră, aveţi idee?
– Se dă patru sute!
– Patru sute? Păi pe noi ne-a păcălit doar cu 10 lei!
– Da, ăştia au zis de patru sute!”

masmedia (3)

Echipa România TV și-a negociat telefonic prezenţa la lansare încă de vineri.

Discuţia telefonică dintre reporter şi organizator al mitingului:

“- Eu mă ocup de tot sectorul, de toată filiala, de tot ce-nseamnă acţiuni, campanii, mitinguri. Mai am nevoie de vreo 10- 15 oameni.
– Sunt administratorul unui bloc de garsoniere şi am foarte multe pensionare.
– Păi aduceţi-le pe toate!
– Le aduc pe toate! Vecina mi-a zis ceva de 10 lei. Dacă vă aduc “o legătură” de vreo 50 de pensionare, nu mărim puţin preţul? Zece lei e de râs!
– Mâine doar stăm o oră. Nu facem absolut nimic. Stăm. Trebuie să ne numere cineva, apoi ne-am cărat.
– Deci de-aia e preţul mic!
– Da. E doar o oră.
– Să-nţeleg că atunci când o să fiţi în campanie, preţul e altul!
– Da! Automat! Acolo se dă mai mult! E la zi, e altfel..Am avut şi la 50 de lei acţiune!  Dacă cineva întreabă, sunt membre la PDL sector 4. Sunt membre de partid”

Preţul de numai 10 lei a inclus prezenţa pentru numai o oră în Piaţa Victoriei, dar în funcţie de zgârcenia şefului de filială, au existat şi manifestanţi norocoşi, care s-au ales cu 40 de lei. Cât despre convingerile politice ale organizatorilor, ele se auzeau la tot pasul: “Oricare vine, toţi fură! Toţi sunt hoţi!”.