Acuzații grave de discriminare rasială la Brașov. O tânără ar fi fost bătută de agenții de pază ai unui supermarket, după ce a fost acuzată că a furat. Victima ar fi reclamat la poliție că a fost bătută, dar plângerea ei nu ar fi fost luată în considerare.

„Am fost lovită cu palma peste față, cu pumnii la coaste și m-am panicat super tare, nu știam ce să fac”, povestește tânăra agresată.

Incidentul a avut loc pe data de 1 decembrie. O Tânără a cumpărat mai multe produse dintr-un supermarket, dar nu a păstrat bonul fiscal. Apoi a mers într-un alt supermarket, ce aparține de aceeași companie. La ieșire, fata a fost oprită de agenții de pază ai magazinului, care au acuzat-o de furt. Tânăra a fost condusă într-o cameră din incinta magazinului, unde agenții de pază ar fi agresat-o fizic.

„Am rămas cu traume și toate cele din cauza asta. Mi-e frică să ies pe stradă singură. Mi-e frică seara singură. Sun pe toată lumea să stea de vorbă cu mine, să nu mă gândesc că mi s-ar putea întâmpla ceva”, mai spune tânăra agresată.

Fata a chemat Poliția în ajutor, însă agenții ar fi sosit la locul incidentului doar la solicitarea pentru furt făcută de paznici. Mai mult, polițiștii sunt acuzați că nu au înregistrat și plângerea legată de agresarea fizică a fetei.

Nadia Olaru, agent principal de poliție: „În urma cercetărilor efectuate și a probatoriului administrat în cauză, polițiștii Secției 5 Poliție Braşov s-au sesizat din oficiu și au extins verificările, efectuând cercetări in rem, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de purtare abuzivă.”

Speriată, tânăra a apelat la un ONG, care a ajutat-o să meargă la medicii legiști.

Antonia Cojocaru, membru fondator al ONG-ului: „În momentul de față acest caz este special și pentru că este vorba de o tânără de etnie romă, care a pățit acest lucru. Pe lângă asta, apelul acela la 112 nu a fost întâmplător.”

Tot prin intermediul ONG-ului, tânăra de 18 ani beneficiază de sprijinul unui avocat.

Liliana Ștefănescu Goangă, avocat: „Am depus plângere penală împotriva persoanei care a agresat-o pe tânără, pentru lovire și alte violențe, pentru lipsire de libertate în mod ilegal. Nu am primit încă niciun răspuns. Poliția spune că nu a primit nicio plângere penală.”

Csaba Asztalos, președinte CNCD: „Este vorba despre stereotipuri și prejudecăți, care sunt în societate față de cetățeni români, care aparțin unor grupuri dintr-un criteriu sau altul și este nevoie de educație.”

Reprezentanții supermarketului și-au exprimat public regretul pentru acest incident pe care îl consideră intolerabil.

„Orice formă de violență este inacceptabilă, nu există scuze că vreo persoană implicată într-un incident de securitate să fie atinsă de agenți, nici măcar cu un deget. Politica în asemenea cazuri este clară: nu tolerăm nici forme de agresiune și nici nu ne substituim autorițărilor în a stabili vinovăția cuiva. N-am separat deja de agentul implicat în incident. Angajații noștri sunt la dispoziția organelor de cercetare”, a declarat reprezentanta supermarketului.

Din certificatului medico-legal rezultă că leziunile traumatice suferite de tânără necesită 7-8 zile de îngrijiri medicale.


Citeste si...
Tensiuni în PSD. Mulți vor revenirea lui Ponta în fruntea PSD