Life, Stiri

O stea a traversat Sistemul Solar în urmă cu 70.000 de ani

O stea a traversat Norul Oort, aflat la marginea Sistemului Solar, în urmă cu 70.000 de ani, afirmă o echipă internaţională de astronomi.

pamantul_luna_54239400

Din punct de vedere astronomic, acea stea nu a trecut foarte departe de Soare, informează francetvinfo.fr. Este vorba de cea mai apropiată „întâlnire” (dintre Soare şi o altă stea) cunoscută până în prezent, afirmă oamenii de ştiinţă. Acel astru cu o masă mică şi puţin strălucitoare, ce făcea parte din clasa piticelor roşii, a traversat probabil cea mai îndepărtată zonă din Norul Oort, unde se află numeroase comete şi a cărui parte externă formează frontiera gravitaţională a Sistemului Solar, aflată la o distanţă de o mie de ori mai mare decât cea dintre Soare şi Pluto.

Nicio altă stea nu s-a apropiat atât de mult de Sistemul Solar, la o distanţă de cinci ori mai mică decât cea care separă Soarele de cea mai apropiată stea, Prixima Centauri (4,2 ani-lumină), au precizat cercetătorii nord-americani, europeni şi sud-americani într-un studiu ce a fost publicat marţi în revista Astrophysical Journal Letters.

Analiza traiectoriei acelei pitice roşii, descoperită recent şi denumită Steaua Scholz, indică faptul că aceasta a trecut la o distanţă de 0,8 ani-lumină de Soare – 8.000 miliarde de kilometri -. Aceasta reprezintă o distanţă destul de mică în termeni astronomici, potrivit savanţilor americani. În prezent, Steaua Scholz se află la o distanţă de 20 ani-lumină de Soare, a precizat Eric Mamajek, profesor de astronomie la Universitatea Rochester din Statele Unite.

Utilizând spectrografele unor telescoape de mari dimensiuni din Africa de Sud şi Chile, oamenii de ştiinţă au putut, calculând viteza de deplasare a stelei, să îi reconstituie traiectoria. Ei au determinat astfel că Steaua Scholz se îndepărtează de Sistemul Solar.

blank