Șeful Băncii Mondiale
Economic

O recesiune globală este tot mai greu de evitat din cauza războiului din Ucraina, avertizează Șeful Băncii Mondiale

Șeful Băncii Mondiale a avertizat că invazia Ucrainei de către Rusia ar putea provoca o recesiune globală. David Malpass a declarat, miercuri, că este dificil să „vedem cum evităm o recesiune”. El a mai spus că o serie de blocări cauzate de coronavirus în China se adaugă la îngrijorările legate de încetinire, scrie bbc.

Nou avertisment de la Șeful Băncii Mondiale privind o posibilă recesiune. Comentariile sale sunt cel mai recent avertisment cu privire la riscul în creștere ca economia mondială să se contracte.

„Pe măsură ce ne uităm la PIB-ul global… este greu acum să vedem cum evităm o recesiune”, a spus Malpass, fără a oferi o prognoză specifică.

„Ideea de a dubla prețurile la energie este suficientă pentru a declanșa o recesiune de la sine”, a adăugat el.

Luna trecută, Banca Mondială și-a redus prognoza de creștere economică globală pentru acest an cu aproape un punct procentual, la 3,2%.

Malpass a mai spus că multe țări europene sunt încă prea dependente de Rusia pentru petrol și gaze.

Asta chiar și în timp ce națiunile occidentale continuă cu planurile de reducere a dependenței lor de energia rusă.

El a spus, de asemenea, unui eveniment virtual organizat de Camera de Comerț a SUA, că măsurile Rusiei de a reduce aprovizionarea cu gaze ar putea provoca o „încetinire substanțială” în regiune.

El a spus că prețurile mai mari la energie au afectat deja Germania, care este cea mai mare economie din Europa și a patra ca mărime din lume.

Lanțurile de aprovizionare rămân blocate
Țările în curs de dezvoltare sunt, de asemenea, afectate de penuria de îngrășăminte, alimente și energie, a spus Malpass.

Malpass și-a exprimat, de asemenea, îngrijorări cu privire la blocajele din unele dintre marile orașe ale Chinei – inclusiv centrul financiar, de producție și de transport maritim din Shanghai – despre care el a spus că „au încă ramificații sau efecte de încetinire asupra lumii”.

„China trecea deja printr-o oarecare contracție a imobiliarelor, așa că prognoza de creștere a Chinei înainte de invazia Rusiei s-a diminuat deja substanțial pentru 2022”, a spus el.

„Apoi valurile de Covid au provocat blocaje care au redus și mai mult așteptările de creștere pentru China”, a adăugat el.

Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a declarat joi că liderii financiari la nivel mondial ar putea să se confrunte cu mai multe crize generate de presiuni inflaționiste.