rachetă
International

O rachetă Neptune a Ucrainei a ajuns până la Marea Azov. Flota rusă nu mai e în siguranță nicăieri

O rachetă de croazieră R-360 Neptune, dezvoltată de Ucraina, lansată de la sol, au ajuns la țărm pe coasta Mării Azov a Rusiei, în portul Taganrog.. Flota rusă nu mai e în siguranță nicăieri.

O rachetă Neptune a Ucrainei a ajuns până la Marea Azov. Flota rusă nu mai e în siguranță nicăieri.

Racheta Neptune a devenit fimoasă când a lovit și scufundat crucișătorul de clasă 1164 Slava al Marinei Ruse, nava amiral Moskva, în 2022.

O rachetă Neptune a Ucrainei a ajuns până la Marea Azov. Flota rusă nu mai e în siguranță nicăieri

Ucraina a început să folosească o nouă versiune de atac pe uscat anul trecut.

Un videoclip postat pe rețelele de socializare arată o rachetă R-360, eșuată pe o plajă de pe Marea Azov, lângă orașul-port rusesc Taganrog.

Canalul Telegram în limba rusă War History Weapons (@warhistoryalconafter), care a postat primul videoclipul spunea că racheta a fost doborâtă de apărarea antiaeriană rusă.

Raza maximă declarată a versiunii antinavă a rachetei Neptun este de 300 de kilometri, dar un oficial al apărării ucrainean a declarat anul trecut pentru The War Zone că versiunea de atac terestru ar atinge 360 de kilometri.

O rază de acțiune de 360 de kilometri ar pune cu siguranță Taganrog și multe dintre zonele înconjurătoare din regiunea Rostov în raza forțelor ucrainene poziționate în extremitățile de est ale țării lor, potrivit twz.com.

The moment a modified Ukrainian S-200 surface to air missile struck the city of Taganrog, Rostov Oblast, southern Russia.pic.twitter.com/9LyJYTgFn1

— Jimmy Rushton (@JimmySecUK) July 28, 2023 >

În august 2023, Neptune a fost folosită în cel puțin un atac terestru și pentru a distruge un sistem rusesc de rachete sol-aer S-400 din Peninsula Crimeea, la o distanță similară de liniile frontului.

Aceasta a fost prima utilizare cunoscută a acestei versiuni a rachetei pentru atac la sol.

Rachetele de acest tip au fost folosite și într-o lovitură împotriva unei baze aeriene din Crimeea luna următoare.

Forțele ucrainene au vizat Taganrog, inclusiv baza aeriană de acolo, de mai multe ori cu alte rachete în trecut.

În cel puțin un caz, o rachetă ucraineană de suprafață S-200 părea să fie folosită ca rachetă balistică ad-hoc cu rază scurtă de acțiune într-o lovitură asupra unei clădiri guvernamentale din acel oraș.

La doar câteva săptămâni după ce Ucraina a anunțat că a început să folosească versiunea de atac pe uscat a rachetei Neptune, forțele ruse au început să-și acopere aeronavele cu cauciucuri pentru a le proteja și să picteze siluete de avioane, momeli pentru ca ucrainenii să-și irosească rachetele.

De asemenea, Rusia a început să-și plimbe flotele de război pentru a nu mai fi în raza de acțiune a rachetelor și dronelor ucrainene.

Rușii au format anul trecut Districtul Naval Azov ca parte a Flotei Mării Negre.
În total, opt nave și ambarcațiuni de război, precum și 16 nave de sprijin, alcătuiesc Marina Azov.

Navele sunt echipate cu rachete „Ziklon”, „Askold”, care sunt supuse unor teste și „Amur”.

De asemenea, marina a fost dotată cu dragor de mine „Kovroveț”.

blank