OMS
International

O nouă boală misterioasă face ravagii în Africa. OMS a trimis o echipă pentru a investiga focarul

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a trimis un grup operativ pentru a investiga un focar al unei boli misterioase care a ucis cel puțin 89 de persoane în Sudanul de Sud.

O nouă boală misterioasă face ravagii în Sudanul de Sud

Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a raportat că o boală necunoscută a ucis zeci de oameni în Fangak, statul Jonglei, o parte a Sudanului de Sud care a fost recent lovită de inundații grave, relatează BBC.

Holera, o boală bacteriană care poate izbucni în urma inundațiilor, a fost exclusă, dar boala nu a fost încă identificată de oamenii de știință locali.

OMS nu a făcut încă o declarație publică, dar un oficial a spus că oamenii de știință au fost trimiși în zonă cu elicopterul pentru a investiga, adăugând că grupul așteaptă transportul pentru a-i returna în capitala Juba miercuri, scrie iflscience.

„Am decis să trimitem o echipă de răspuns rapid care să meargă să facă evaluarea și investigarea riscurilor; atunci ei vor putea colecta mostre de la persoanele bolnave – dar provizoriu cifra pe care am obținut-o a fost că au fost 89 de decese”, a declarat OMS.

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a descris recentele inundații din Sudanul de Sud drept cele mai grave din ultimele decenii, afectând peste 780.000 de oameni. Alături de temerile de sărăcie și de strămutare, oamenii sunt, de asemenea, îngrijorați de reapariția bolilor transmise prin apă, inclusiv a malariei și a bolilor diareice.

„Femeile, copiii și persoanele în vârstă au sosit epuizate și înfometate”, a declarat Arafat Jamal, Reprezentantul Înaltului Comisar al ONU pentru Refugiați (UNHCR) în Sudanul de Sud, la o conferință din octombrie 2021.

„Unii nu mâncaseră de câteva zile. Alții sunt părăsiți pe insule înconjurate de apă, adăpostindu-se sub copaci și incapabili să treacă în siguranță. Femeile sunt profund îngrijorate de sănătatea copiilor lor, cu riscul crescut de infecții din cauza bolilor letale transmise prin apă.”

Inundațiile catastrofale ar fi cauzat transmiterea bolii

Săptămânile de ploi abundente au provocat inundații necruțătoare, care au afectat peste 700.000 de oameni din întreaga țară, a declarat marți reprezentantul UNHCR în țară, Arafat Jamal.

Ploile au măturat case și au inundat terenurile agricole, forțând familiile să caute siguranță pe terenuri mai înalte sau în orașele învecinate.

Echipele UNHCR numai în statul Upper Nile au întâlnit aproximativ 1.000 de oameni care au mers pe jos timp de șapte zile pentru a ajunge la Malakal, capitala statului.

ICNUR și partenerii umanitari ajută autoritățile din Sudanul de Sud să ofere sprijin urgent celor mai afectate persoane, inclusiv articole de igienă, alimente, adăposturi de urgență și felinare solare pentru a oferi lumină.