știri false
Actualitate

O nouă amenințare din partea hackerilor. Știri false care copiază identitatea unor instituții de presă

Hackerii au mai creat o amenințare la adresa celor care folosesc internetul. Mai exact este vorba despre știri false care apar online și care copiază inclusiv paginile unor instituții de presă, spun cei de la Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.

Știri false care copiază identitatea unor instituții de presă

„Atenţie la ştiri false apărute online, pe site-uri care copiază identitatea vizuală a unor instituţii de presă din România! Încă din 2020, echipa DNSC (CERT-RO la acea vreme) a scris despre acest tip de înşelăciune online, prin care atacatorii promovează scam-uri cu false oportunităţi rapide de a obţine o importantă sumă de bani, într-un timp foarte scurt.

Şi de această dată, textul în limba română este unul precis construit. În realitate, folosindu-se de mirajul câştigului rapid, atacatorii redirecţionează potenţialele victime către site-uri de phishing, site-uri clonă care arată similar cu cele oficiale ale unor companii sau chiar organizaţii media din România. Aceste site-uri sunt controlate de infractorii cibernetici, iar datele introduse aici ajung în posesia atacatorilor, dacă utilizatorii creduli cad în capcana atacatorilor şi furnizează informaţii sensibile”, se arată pe pagina de facebook a institutiei.

Cum acționează infractorii cibernetici

În acest fel, atacatorii pot colecta la început date personale, nume, prenume, adresa de e-mail, samd, iar ulterior, utilizatorii care au introdus date pe astfel de pagini de phishing vor fi contactaţi pe mail sau telefonic pentru false oportunităţi de investiţii. Iar de aici la fraudă nu este decât un pas.

Infractorii vor încerca să fure datele de card sau să determine utilizatorii să facă o plată din contul lor. În aceste cazuri, specialiştii în securitate cibernetică recomandă:

-să analizaţi cu atenţie informaţiile culese din mediul online;

-să verificaţi mereu sursa informaţiei, a mesajului primit, precum şi adresa site-urilor pe care le vizitaţi, înainte de a acţiona;

-să evitaţi accesarea link-urilor din mesajele nesolicitate, fără a le verifica cu o soluţie de securitate;

-să fiți atenți la apelurile sau mesajele care vă îndeamnă să faceţi anumite acţiuni online precum furnizarea de date, abonarea la anumite servicii sau deschiderea unor conturi noi.

blank