Featured, Social

O mare federație sindicală cere Guvernului Tudose să reducă vârsta de pensionare

Cadrele didactice solicită  Executivului ca, la modificarea Legii pensiilor, să li acorde posibilitatea de a ieși la pensie cu trei ani înainte de împlinirea vârstei de pensionare. Sunt invocate epuizarea şi suprasolicitarea psihică a profesorilor, dar şi faptul că alte categorii profesionale beneficiază de pensii speciale și condiții diferite de pensionare.

FSLI susţine că unii profesori sunt nevoiţi să lucreze chiar şi cu 38 de elevi la clasă, ceea ce înseamnă atenţie sporită pentru fiecare elev în parte, o mai mare responsabilitate faţă de elevi şi pregătirea lor, precum şi consum psihic şi efort în ceea ce priveşte conduita şi pregătirea profesională, toate acestea ducând la epuizare.

De asemenea, mai spun sindicaliştii, sunt cazuri în care profesorii au avut probleme de sănătate şi au vrut să iasă mai devreme la pensie, dar pensionarea pe caz de boală ar fi însemnat „venituri umilitoare, sub limita de subzistenţă”.

„Federaţia noastră a făcut demersuri şi a solicitat premierului Mihai Tudose ca în noua Lege a pensiilor, în sistemul de educaţie, să fie permisă pensionarea cadrelor didactice cu trei ani mai devreme. Numărul anual al dascălilor care ar putea solicita acest lucru nu va fi atât de mare încât să pună presiune pe bugetul pensiilor şi asigurărilor sociale”, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, precizând că, din cauza pensiilor „de mizerie”, cei mai mulţi profesori solicită prelungire de activitate, pentru că nu pot alege varianta de a avea venituri din care nu se pot întreţine.