Editorial, Stiri

O geantă Vuitton, agăţată de tractor

Vă amintiţi de momentul în care Elena Udrea arunca ciocolate copiiilor dintr-un sat lovit de o calamitate, prin geamul întredeschis al limuzinei ministeriale?

Udrea tricolor

Vă mai amintiţi, desigur, că Elena Udrea s-a arătat atrasă magnetic de câteva personalităţi puternice, iar pe unele le-a imitat în viaţa reală?

 

Cum ar fi Margaret Thatcher după modelul căreia se visează un conducător al României. E adevărat că Doamna de Fier, fostul premier al Marii Britanii, nu a avut „şansa” Elenei, respectiv să apară pe coperţile revistelor glossy.

udrea-tabu

Nuţi a cochetat şi cu ideea de „nevastă de preşedinte”, ca Jackie Kennedy, dar fără să aibă un partener de calibrul lui John Fitzgerald Kennedy. Le-a mai testat pe Cleopatra şi pe Eva Peron, într-un proiect al unei reviste de pe la noi. Blonda a şi declarat, după şedinţele foto, că: „În România rămâne de dus până la sfârşit această provocare: să avem o femeie preşedinte sau prim-ministru. Cred că momentul nu e foarte departe, în ciuda unei societăţi încă misogine”. Desigur, societatea, care nu înţelege anumite subtilităţi, este întotdeauna de vină…

Acelaşi persoanj politic a cumpărat acum pământ arabil lângă şeful ei, Traian Băsescu, arătând astfel că este solidară cu acesta în scandalul celor 290 de hectare cumpărate de preşedinte în Călăraşi, în condiţii de creditare la care muritorii de rând nu vor avea acces niciodată.

udrea_base1_mfx_5fb4c4d28a

Ceea ce face Elena Udrea se cheamă… snobism. Snobismul este o formă de mimetism social prin care o persoană sau un grup de persoane caută să pară deasupra celorlalți. Dorind să arate că aparțin unei elite, snobii, în loc să se poarte natural, încearcă să imite purtările și limbajul unei categorii de oameni care li se pare lor superioară. Simultan, snobii îi disprețuiesc pe inșii care nu fac parte din categoriile socotite superioare, indivizi care, prin urmare, li se par lor inferiori. Altfel spus, snobii sunt oameni mici care vor să pară mari gudurându-se pe lângă stăpân!

Aceasta este Elena Udrea: o geantă Vuitton agăţată de tractor, din dorinţa de a da bine pe lângă şeful ei, Traian Băsescu (tractorist?) – şi, desigur, dispreţuindu-i pe toţi cei care nu pot înţelege subtilitatea de a lua un credit de la CEC cu dobândă preferenţială doar printr-un telefon dat de la Cotroceni.

Ioana Golea

blank