International, Stiri

O dronă, la un pas de coliziune cu un avion de pasageri

Tragedia a fost evitată în ultimul moment!

 avion

O ciocnire între un avion de pasageri şi o dronă a fost evitată la limită, în martie, în sud-estul Statelor Unite, a anunţat Agenţia Federală americană a Aviaţiei, citată de AFP.

Pe 22 martie, un avion al companiei US Airways a intersectat traiectoria unei drone la aproximativ 700 de metri altitudine, în apropiere de aeroportul Tallahassee din Florida, a precizat FAA într-un comunicat.

“Pilotul a declarat că drona s-a aflat atât de aproape, încât era convins că se va ciocni cu avionul său”, a explicat Jim Williams, unul dintre responsabilii FAA, în cursul unei alocuţiuni ţinute joi la San Francisco. Agenţia federală a deschis o anchetă, însă nici drona, nici pilotul nu au putut fi identificaţi, conform comunicatului.

“Legea impune utilizatorilor particulari de aparate zburătoare să informeze responsabilii aeroportuari şi controlorii aerieni atunci când zboară pe o rază de cinci mile în jurul unui aeroport”, a reamintit FAA.

Industrie în plin avânt, dronele civile ar putea să îşi facă în curând apariţia pe scară mare pe cerul Statelor Unite în scopuri comerciale, în special în agricultură.

La sfârşitul lui decembrie, FAA a lansat un experiment în şase regiuni din SUA, însă dă în continuare dovadă de prudenţă. “Provocarea noastră este de a integra aparatele fără pilot în spaţiul aerian cel mai utilizat şi mai complex din lume”, a subliniat agenţia în comunicatul său.

La începutul lunii martie, FAA a suferit o înfrângere odată cu anularea în justiţie a primei amenzi pe care o aplicase unui utilizator din Statele Unite al unei drone comerciale care fusese acuzat de “imprudenţă”.