Featured, International

O companie mică, cu doar 38 de angajați, susține că ar fi descoperit un medicament anti-coronavirus

În timp ce mari companii din domeniul farmaceutic sunt într-o cursă contra cronometru pentru a găsi un medicament eficient care să trateze noul coronavirus COVID-19, o mică firmă britanico-norvegiană a anunțat că este „foarte optimistă” că un nou medicament pe care l-a conceput va fi eficient în tratarea bolii provocate de noul coronavirus. Medicamentul va fi testat pe bolnavi infectați cu SARS-CoV-2 din Marea Britanie.

BerGenBio este o companie de biotehnologie care are doar 38 de angajați. O parte sunt în Bergen, Norvegia, iar ceilalți sunt la Oxford, în Anglia. Medicamentul pe care l-a inventat se numește bemcentinib și se află în faza a doua a testelor clinice.

Richard Godfrey, directorul BerGenBio, a declarat pentru ABC News că are mari speranțe că medicamentul, dezvoltat inițial ca să trateze cancerul, va fi benefic și pacienților cu coronavirus.

Studiile de laborator au demonstrat că bemcentinib are acțiune antivirală împotriva coronavirus Ebola și Zika, așa că specialiștii de la BerGenBio s-au gândit imediat că medicamentul ar putea funcționa în cazul mai multor infecții virale grave.

Molecula de bemcentinib este un inhibitor, se leagă de o proteină numită AXL tirozin-kinază și o împiedică să activeze alte procese în celulă. Funcționează ca o cheie care „încuie” ușa celulei. Astfel, medicamentul contribuie la construirea unei anumite rezistențe la nivel celular și în acest fel, coronavirusul – care se folosește de astfel de receptori precum AXL – nu poate pătrunde în celulă.

În același timp, medicamentul împiedică dezactivarea răspunsului imunitar al corpului, esențial pentru ca organismul uman să elimine infecțiile. Virusul are acest mecanism dual de acțiune atunci când pune stăpânire pe un organism: pătrunde în celulă pentru a se multiplica și „deturnează” sistemul imunitar al gazdei.

În prezent, în lume sunt în studiu zeci de potențiale tratamente anti-COVID și dată fiind natura încă necunoscută a bolii, sunt testate și combinații între mai multe medicamente. „Pe măsură ce dezvoltăm medicamente, ne dăm seama că este foarte rar să existe o singură pastilă magică, să fie un singur medicament care să trateze boala. În mod normal, e vorba despre o combinație de medicamente, care fie acționează complementar, fie își întăresc reciproc efectul. Cred că va fi vorba despre o combinație și vedem asta deja în studiile clinice”, a declarat directorul BerGenBio.

Bemcentinib va fi testat pe 120 de pacienți din spitalele britanice. Jumătate dintre ei vor primi un placebo, pentru a se putea compara rezultatele. Avantajul este că pacientului nu-i va fi administrată decât o pastilă pe zi. Testele anterioare au arătat că, în cazul pacienților cu cancer, bemcentinib nu are efecte secundare și este bine tolerat de pacienți.

„Sunt foarte optimist în legătură cu medicamentul nostru”, a spus Richard Godfrey.

Echipele de la Oxford și Bergen au lucrat îndeaproape cu Universitatea din Iowa pentru a evalua eficiența medicamentului.

 

blank