Showbiz, Stiri

O artistă deţine via de la Recaş, din care se înfrupta familia Ceauşescu

Bănățenii fură azi din via din care se înfrupta dictatorul

111

O interpretă de folclor din Banat deține la Recaș o vie, a cărei struguri erau serviți la mesele date de Nicolae Ceaușescu. Recașul era una dintre viile de protocol, unde fostul demnitar comunist, și-a concentrat atenția și, de care era foarte mândru.

11235

„Cred că trăim într-o lume prea deschisă compromisurilor. Din acest motiv par singulară în multe”, se destăinuie interpreta de folclor, Lia Lungu, căci despre ea este vorba.

35

Cuminte, talentată și foarte atașată de neam și țară, duce lupte artistice singulare, ajungând pe mari scene ale lumii, cu ritualele nașterii, nunții si morţii, venite din vechile culturi daco-valahe. Straiele căutate ani de-a rândul prin cele mai uitate, azi de zestre, pieptănătura descifrată cu grijă din cioplitele chipuri ale femeii dace pe Columnă, repertoriul muzical din galeria mitologiei noastre, recompun prin ea, o lume venită din milenii.

55

Lia Lungu are o vie la Recaș, în imensitatea vestitelor dealuri ale viilor, de la renumitele podgorii ale Recașului.

„Strugurii viei mele, sunt regali, din soiurile selecționate și bine îngrijite de demult, pentru că împodobeau mesele, înmiresmau saloanele, uimeau privirile și în cele din urmă aroma gustului lor, desăvârșeau fastuoasele mese oferite la recepțiile lui Ceaușescu. Recașul, era una dintre viile de protocol, unde fostul demnitar comunist, și-a concentrat atenția și, de care era foarte mândru. Astăzi, din splendoarea strugurilor de masă, mai găsești doar la mine exemplare. Adevărat, butucii sunt bătrâni dar, foarte viguroși! Câte un ciorchine, ajunge la peste două kilograme și jumătate”, povesteşte Lia Lungu

15

„Cardinal se cheamă -chlimbariu cu irizații de aur cum rar îți este dat să vezi! Alții de culoare burgund care bate în mov imperial, cunoscuți sub numele de Afuzaly au o aromă, pe care pământul nostru o înobilează în chip unic. Sunt locuri unde butucii au dispărut, fie că au fost scoși, fie că așa cum mi se spune de către cei care s-au ocupat până acum de via mea, s-au uscat… Sunt supărări pe care mi le fac oamenii care prăduiesc recolta și, nu-i de-ajuns că fură, dar mai și distrug. Sunt sigură că va veni timpul, când nu vor mai face asemenea urâciuni… La Primăvară, în toate poienile fără butuci, Felician Gruia tânărul „vier”, om școlit în viticultură, foarte priceput (intendent al domeniilor Nicola de la Recaș), mă va ajuta să revigorăm via. Vom întinde coarde din via existentă – Cardinal și Afuzaly și o voi păstra cu aceiași dragoste și respect, cu care păstrez cântările și portul vechi”, mai povesteşte folclorista.

95

Ea povesteşte că în tinereţe a cântat la recepțiile oferite fie în onoarea unor președinți de stat, veniți în vizită în țara nostră, fie în onoarea președintelui Ceaușescu venit în zonă la partide de vânătoare, ori la sărbători ale Recoltei, ori la zilele lor de naștere, serbate uneori în Banat. „Îmi amintesc de înaltul cocteil, oferit la Neptun în onoarea președintelui Nixon în 1974, unde eu, o tânără interpretă de mare potențial artistic, am avut șansa de a fi aleasă să cânt împreună cu mari cântăreți din țară. Le-am cântat și i-am întâlnit și pe Iosip Broz-Tito și pe Fidel Castro și pe Mitterand, dar și pe Clinton și pe președintele Bush. Pe ultimii doi, firește în alte împrejurări”, îşi aminteşte Lia. Cântăreaţa este stabilită peste Ocean de peste 20 de ani, artista se află în țară de ceva timp în țară, pentru câteva evenimente artistice.

 

blank