Actualitate, Featured

O anchetă DIICOT arată cum își împart clanurile interlope România

O anchetă amplă a procurorilor DIICOT din Timiș, care a vizat o rețea complexă de trafic de droguri care acționa în vestul țării, a scos la lumină detalii uluitoare despre felul în care sunt organizate clanurile interlope din țară și cum își împart influența.

Probele adunate de anchetatori arată că grupările interlope din România funcționează după modelul mafiei italiene: se împart zone de influență, persoane sunt intimidate, amenințate și sechestrate, se plătesc taxe de protecție și se creează legături cu oameni ai legii.

Ce s-a stabilit la „congresul” interlopilor români
Astfel, în timp ce procurorii documentau infracțiunile de trafic de cocaină ale clanului coordonat de Lucian Boncu, în luna septembrie, liderii interlopi din câteva orașe importante s-au reunit în „congres”, pentru a „aproba” afacerea unui investitor străin și a stabili taxele de protecție.

„Congresul” s-a reunit la solicitarea investitorului care intenționează să deschidă în marile orașe din România cazinouri. Pentru a-și asigura protecția viitoarelor afaceri, investitorul a apelat la liderii clanurilor interlope, știind că afacerrile de acest profil nu s-ar putea derula în condiții normale fără „girul” mediilor interlope din principalele orașe.

La întâlnire au participat lideri interlopi din orașele importante ale țării, între care Costel Corduneanu, liderul clanului Corduneanu din Iași, Adrian Tâmplaru, liderul lumii interlope din Sibiu, Alin Iovănut, unul din liderii lumii interlope din Arad și alții. Timișoara a fost reprezentată de Lucian Boncu, persoana vizată de ancheta DIICOT în cazul de trafic de droguri.

Lucian Boncu a afat că la Timişoara urmau să fie deschise două cazinouri pe care el urma să le protejeze în schimbul sumei de 5.000 de euro pe lună, sume pe care le-ar fi încasat în afara țării.

Lucian Boncu s-a lăudat la congres că la Timișoara el face legea, comunicându-le celor prezenți că are și un plat prin care poate prelua controlul total asupra orașului. Potrivit pressalert.ro, Boncu le-ar fi spus celorlalți interlopi spus: „Îţi dau un Kalashnikov, mă duc la sârbi şi iau. 50 de proşti pune Timişoara pe burtă, cu tot cu poliţie şi SRI. Omori 50-100 de oameni şi nu mai iese nimeni din casă. În momentul ăla, noi am pus stăpânire pe oraş”.

Acoperirea perfectă, o firmă de pază
Boncu și alți 33 de indivizi sunt cercetați de DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, lipsire de libertate în mod ilegal şi șantaj.

Potrivit anchetatorilor, Boncu a constituit în Timișoara un „grup infracţional organizat, care în mod coordonat, prin săvârşirea de fapte cu violenţă, a acţionat pentru protejarea intereselor patrimoniale şi nepatrimoniale ale membrilor, precum şi a intereselor diferitor persoane din anturajul acestora, care solicitau intervenţia membrilor grupării pentru rezolvarea pe cale ilicită a unor diferende de natură patrimonială, pentru recuperări de bunuri și valori, pentru reatragerea unor plângeri penale etc. Membrii grupului au acţionat constant cu violenţă pentru câştigarea şi menţinerea sferei de influenţă, cât şi pentru a induce în opinia publică ideea că sunt un grup solidar, care acţionează ferm pentru protejarea propriilor interese.”

Procurorii DIICOT au aflat că acoperirea pentru toate activitățile ilegale era o firmă de protecţie şi gardă, înfiinţată de Boncu și preluată formal de altă persoană.

„Profitând de obiectul de activitate al societăţii şi pretextând că intervin la solicitarea clienţilor, grupul infracţional organizat, condus de către suspectul B. L. A., a acţionat în mod repetat, săvârşind fapte cu violenţă asupra mai multor persoane”, potrivit comunicatului DIICOT.

În toate situațiile constatate de-a lungul timpului, ca urmare a presiunilor exercitate asupra părților vătămate, acestea fie nu au depus plângeri penale, fie și le-au retras ulterior.

Bărbat sechestrat, bătut, dezbrăcat și obligat să „piardă” la cazinou banii pe care îi câștigase
„În acest context, la data de 09.09.2019, o persoană vătămată s-a deplasat la o agenţie, cu punct de lucru situat în municipiul Timişoara, pentru a participa la jocurile de noroc din localurile de profil. În localul amintit, persoana vătămată a jucat la jocurile mecanice şi a câştigat suma de 80.000 de lei, din care a primit suma de 65.000 de lei. Pretextând că nu au bani lichizi, reprezentanţii localului i-au solicitat părții vătămate să revină luni 16.09.2019, pentru plata diferenţei de 15.000 de lei. Revenind în data respectivă, administratorul localului a refuzat să-i remită persoanei vătămate suma de bani și, pentru a se asigura că persoana vătămată nu pleacă sau sesizează organele de poliţie pentru neplata câştigului, a apelat la suspectul B. L. A, care s-a deplasat la local, împreună cu trei suspecţi și alți doi agenţi de securitate ai societăţii de pază. Suspecții au sechestrat-o apoi pe partea vătămată timp de mai multe ore şi au supus-o violenţelor, aplicându-i lovituri la nivelul capului şi trunchiului, pentru a o determina să joace la aparate pentru a restituie din banii primiți. Pe lângă violenţe, victima a fost obligată la un moment dat să se dezbrace de haine, de la brâu în jos, ameninţată fiind cu supunerea la perversiuni sexuale anale şi orale”, potrivit comunicatului DIICOT.

În dosarul de trafic de cocaină, Boncu şi alţi opt interlopi au fost arestaţipreventiv. Potrivit anchetatorilor „gruparea a controlat majoritar piaţa de cocaină din oraş, marea parte a dealerilor locali şi a consumatorilor constanţi de cocaină aprovizionându-se de la membrii grupării“, iar accesul pe piaţa din Timişoara a oricărui alt dealer din afară se putea realiza doar cu acordul şi în condiţiile stabilite de către aceştia.

 

blankblankblank

blank