IT&C, Stiri

Noutăţile Google în propriul muzeu online

Ce lucrări de artă poţi vedea acum în „StreetArtProject”

 google muzeu

Motorul de căutare online Google, prin intermediul propriului institut cultural, a lansat marţi „StreetArtProject”, o platformă gratuită cu 5.000 de lucrări de artă urbană din toată lumea, din Paris, Atlanta până la Shanghai.

Beneficiind de sprijinul a aproximativ 30 de parteneri – curatori de galerii, muzee şi asociaţii din 15 ţări -, StreetArtProject pune la dispoziţia internauţilor o galerie online cu lucrări de artă urbană şi oferă peste o sută de expoziţii virtuale. Pentru imortalizarea lucrărilor, Google a pus la dispoziţia artiştilor urbani propria tehnologie, inclusiv cea a „gigapixelilor”, cu zoom la infinit, şi serviciul Street View, care permite realizarea capturilor la 360°.

„Am constatat interesul utilizatorilor noştri pentru arta urbană odată cu lansarea unei prime colecţii, anul trecut, în cadrul proiectului Sao Paolo Street Art din Brazilia. Am decis să creăm un proiect dedicat artei urbane în urmă cu 10 luni”, a declarat Amit Sood, directorul Institutului cultural Google.

Proiectul în sine schimbă statutul artei urbane, prin definiţie o artă efemeră. Pentru Google, este vorba de a permite lucrărilor urbane să supravieţuiască chiar şi după ce au dispărut de pe ziduri (…). Google a oferit un fundament acestei mişcări, emblematică pentru generaţia noastră”, a declarat artistul urban Arman, ale cărui portrete din seria „Etres aimés” din Paris şi Mexic au fost reunite de galeria Nobulo pe platforma „StreetArtProject”.

Pe această platformă online pot fi explorate graffitiurile pictate pe cele nouă etaje şi pe cei 450 de metri pătraţi de tavan din celebrul Tour Paris 13, în prezent demolat, dar şi frescele, astăzi dispărute, ale proiectului 5 Pointz din New York.

Creat în 2011, Institutul cultural Google oferă acces online la opere de artă, monumente, expoziţii şi arhive. Potrivit cifrelor furnizate marţi de acest institut, platforma dispune de 6,2 milioane de opere de artă şi de 380 de expoziţii virtuale, în urma unei colaborări cu 500 de parteneri din 60 de ţări diferite.

blank