Social, Stiri

Noul Cod Rutier ne aduce sanctiuni abuzive. Afla despre ce este vorba si cum te va afecta acest lucru

Sanctiunile impuse de noul Cod Rutier sunt considerate abuzive de reprezentantii Uniunii Nationale a Transporturilor Rutieri din Romania, acestia cerand modificare acestora, precum si introducerea de masuri care sa stabileasca responsabilitati si pentru pietoni si pentru autoritatile care administreaza drumuri.

motociclist, autostrada, masini, soarelui, A2. Foto Marius Dumbraveanu“Sanctiunile propuse prin proiectul de Ordonanta de Urgenta sunt abuzive, intrucat se propun amenzi de pana la 16.000 lei, ceea ce insumeaza valoarea a 20 de salarii, in conditiile in care salariul minim garantat in plata este de 800 lei. Avand in vedere acest aspect, UNTRR solicita ca sanctiunile sa fie progresive si proportionale”, potrivit unui comunicat al Uniunii Transporturilor.

Proiectul de act normativ are un impact deosebit de grav insa pentru soferii profesionisti, avand in vedere ca sanctiunea complementara de suspendare a dreptului de conducere poate fi dispus de la 30 de zile si, in cazul in care nu se face dovada achitarii amenzii contraventionale, intre 120 si 180 de zile pentru depasirea vitezei si pana la 5 ani ca sanctiune administrativa. Astfel, in cazul unui accident din care rezulta vatamarea corporala sau decesul unei persoane, instanta de judecata sau procurorul poate dispune neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala, incetarea urmaririi penale, achitarea sau incetarea procesului penal cu aplicarea unei sanctiuni administrative.

“Pentru o solutionare rapida, UNTRR propune o dezbatere publica in acest sens, luand in considerare impactul aplicarii sanctiunilor propuse asupra conducatorilor auto, si solicita elaborarea unui proiect de responsabilizare a tuturor participantilor la trafic (atat educarea comportamentului conducatorilor auto, a pietonilor, a biciclistilor cat si sporirea gradului de implicare a autoritatilor). De asemenea, se doreste punerea in discutie a procesului de imbunatatire a factorilor ce influenteaza siguranta rutiera (pasii care trebuie parcursi pentru o infrastructura mai sigura, pentru strazi fara trafic agresiv si pentru cresterea sigurantei mediului lateral al drumurilor)”, potrivit comunicatului.

sosea-drum-oras_article-main-imageReprezentantii transportatorilor, insa, au declarat ca soferii profesionisti sau amatori nu pot fi considerati responsabilii unici pentru siguranta rutiera din Romania, motiv pentru care au solicitat amendarea proiectului de act normativ in scopul introducerii in context a indatoririlor si raspunderii pietonilor, dar si a autoritatilor si institutiiloe publice care au in administrare sau concesiune drumuri publice, poduri sau pasaje pietonale sau la nivelul cu cale ferata, in caz de nefunctionare sau de functionare defectuoasa.

“Mentionam ca UNTRR a solicitat autoritatilor crearea unui sistem de monitorizare a incasarii amenzilor aplicate strainilor, pentru a se inceta discriminarea romanilor la ei acasa si consideram ca acest aspect trebuie solutionat prin modificarile ce pot fi aduse la OUG 195/2002. Avand in vedere cele de mai sus si tinand cont de importanta acestui act normativ pentru evolutia ulterioara a domeniului pe care il reprezentam, UNTRR solicita Guvernului sa demareze proiecte de educatie rutiera si companii de constientizare sociala, care sa aiba ca obiectiv principal instruirea participantilor la trafic in scopul sporirii sigurantei rutiere”, continua transportatorii.

Totodata, s-a insistat si asupra cresterii numarului de controale in trafic, precum si asupra cresterii profesionalismului organismelor implicate in formarea profesionala cu mentiunea ca rolul autoritatilor trebuie sa fie preventiv si nu reactiv.

UNTRR este o organizatie profesionala, ce contine 13.000 de membri – operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si persoane.

modernizarea-centurii-bucuresti-la-pret-de-autostrada-fd935Desi a starnit foarte multe controverse, Noul Cod Rutier se afla in dezbatere publica si urmeaza sa fie aprobat de Guvern saptamana viitoare.