800.000 de pacienți cu afecțiuni cronice riscă să rămână fără tratament în acest an în cazul dispariției de pe piață a unui număr de 123 de medicamente esențiale pentru cel puțin 10 arii terapeutice, a declarat marți, într-o conferință de presă, președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM)”, Călin Gălășeanu.

Cauza ar fi noile metodologii de calcul al prețurilor la medicamente – rodul gândirii Cabinetului Bănicioiu, care nu are nicio legătură cu actualul cabinet al actualului ministru, spune șeful ARPIM. medicamente_3

“Din aceste 123 de medicamente, 55 sunt fie medicamente care ar urma să aibă un număr de maxim două generice disponibile, fie absolut deloc. Acest ordin stipulează că medicamentele care au ieșit de sub patent ar trebui să scadă cu 35% urmând să atingă nivelul prețului primului generic. (…) Comunicăm astăzi presei pentru că data la care revizia de preț se va face este 1 iulie, iar noi, practic, conform aceleiași legi, cu patru luni înainte companiile trebuie să își depună dosarele cu prețurile noi. Asta înseamnă 1 martie”, a explicat reprezentantul ARPIM.

El a susținut că cei mai afectați de implementarea acestor măsuri vor fi pacienții care suferă de boli cardiovasculare, întrucât 28 dintre medicamentele la risc sunt destinate acestor afecțiuni. Bolile cardiovasculare reprezintă și principala cauză de deces în România.

“Pacienții cu afecțiuni neurologice pot rămâne fără 19 dintre medicamentele din schemele lor de tratament, iar cei cu afecțiuni oncologice nu vor mai avea acces la șase dintre medicamentele utilizate până în prezent. Cu foarte puține alternative terapeutice generice sunt pacienții cu afecțiuni imunologice, pacienții care au suferit un transplant sau cei cu afecțiuni hematologice”, a spus reprezentantul ARPIM.

Potrivit acestuia, companiile farmaceutice se vor vedea obligate nu doar să-și restrângă portofoliul de produse, dar și să elimine România de pe lista potențialelor noi investiții.

“Propunerea ARPIM făcută ministrului Sănătății Patriciu Achimaș-Cadariu și vicepremierului Costin Borc a fost ca toate grupele de produse, fie că sunt originale, fie că sunt generice, să fie referențiate la același coș de 12 țări, urmând ca România să cumpere fie cel mai ieftin original din Europa, fie cel mai ieftin acel generic din Europa. Să ia prețul minim care reiese din analiza comparativă a celor 12 țări”, a explicat președintele ARPIM.