cutremur
Actualitate

Nou cutremur în România astăzi. Ce magnitudine a avut și în ce orașe a fost resimțit?

Nou cutremur în România astăzi. Ce magnitudine a avut și în ce orașe a fost resimțit? Iată care este orașul din țară unde s-a resimțit cel mai tare.

Nou cutremur în România astăzi. Ce magnitudine a avut și în ce orașe a fost resimțit? Iată care este orașul din țară unde s-a resimțit cel mai tare.

Nou cutremur în România

Un cutremur cu o magnitudine de 3 pe Richter a avut loc la miezul nopții de joi spre vineri, în Banat, Timiș, anunţă Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul s-a produs la doar 9,8 kilometri adâncime.

Cutremurul a avut loc la ora 00:06, în Banat, Timiș, a avut magnitudinea 3.0 şi s-a produs la doar 9.8 kilometri adâncime.

Seismul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 34 km S de Timișoara, 50 km V de Reșița, 70 km E de Zrenjanin, 81 km NE de Pancevo, 81 km S de Arad, 91 km N de Smederevo, 95 km NE de Belgrade, 96 km NE de Zemun, potrivit INFP.

Anul trecut, cel mai puternic cutremur înregistrat în România a fost de 5.7 magnitudine şi a avut loc pe 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

Cum reacționăm în caz de cutremur?

În contextul acestor evenimente, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență oferă sfaturi privind comportamentul adecvat în caz de cutremur:

Cutremurele au o declanșare bruscă și o durată de acțiune scurtă (20-90 de secunde), iar populația trebuie să rămână calma și să nu intre în panică.

În timpul unui cutremur, scările sunt foarte sensibile la mișcările diferențiate ale etajelor, iar deplasarea pe scări sub efectul oscilațiilor seismice este periculoasă și deloc recomandată.

Populația este sfătuită să rămână în locuințe, departe de ferestrele care se pot sparge, să se adăpostească sub o grindă sau un toc de ușă solid, sau sub un birou sau masă rezistentă care să ofere protecție împotriva căderii obiectelor mobile și a altor pericole din locuință.

În lipsa acestor opțiuni, oamenii se pot proteja stând la podea lângă un perete solid cu grindă de rezistență, pe genunchi și coate, cu fața în jos, și cu palmele împreunate pentru a-și proteja capul, ceafa sau sub tocul ușii.

În cazul unui cutremur puternic, oamenii sunt sfătuiți să nu alerge spre stradă, ci să se deplaseze calm spre locuri deschise și să încerce să își calmeze familia și persoanele aflate în panică, în special copiii.

blank