Norvegia
International

Norvegia a devenit principalul furnizor de gaze naturale al Europei

Pentru că Rusia a închis robinetul, Norvegia a devenit principalul furnizor de gaze naturale al Europei. Motiv pentru care a ajuns la cel mai mare excedent comercial din istorie.

Excedentul comercial al Norvegiei s-a ridicat luna trecută la 153,2 miliarde de coroane (15,6 miliarde de euro), doborând recordul anterior stabilit în martie (138,1 miliarde de coroane), potrivit cifrelor publicate de institutul național de statistică SSB.

Exporturile de gaze – Norvegia este cel mai mare exportator de hidrocarburi din Europa de Vest – au crescut de peste patru ori față de anul trecut, ajungând la 128,4 miliarde de coroane, din nou un record legat de creșterea prețurilor. „Închiderea și încetinirea livrărilor prin gazoductul Nord Stream 1, care transportă gaze din Rusia către Europa, a contribuit la creșterea prețului gazelor la un nivel record în iulie”, a comentat Jan Olav Rørhus, statistician la SSB, într-un comunicat.

Exporturile, în general, au atins un maxim istoric de 229 de miliarde de coroane, cu 0,4% mai mult decât în martie, potrivit SSB. Acest lucru este, de asemenea, rezultatul creșterii vânzărilor de petrol, dar și de energie electrică, metale și pește.

n timp ce țările europene încearcă să rupă dependența energetică față de Rusia în urma războiului din Ucraina, Norvegia produce la capacitate maximă pentru a acoperi o parte din nevoi. Înainte de conflict, Norvegia furniza între 20 și 25% din necesarul de gaze al UE și al Regatului Unit, față de 45-50% pentru Rusia.