Donetk
International

Noi victorii ale Ucrainei în nord-est și în Donetk. Lupte foarte grele, rușii sunt împinși tot mai mult înapoi

Trupele ucrainene au continuat sa inainteze in regiunea nord-estica Harkov, pe malul drept al raului Oskil, inregistrand unele succese si in provincia Donetk, relateaza marti agentia DPA, citata de Agerpres.

În Donetk. Lupte foarte grele, rușii sunt împinși tot mai mult înapoi. Orasul Piski-Radkivski, care inaintea invaziei ruse avea circa 2.000 de locuitori, este din nou sub control ucrainean, au transmis in noaptea de luni spre marti autoritatile de la Kiev pe Telegram, intr-un mesaj insotit de fotografii cu tehnica militara rusa distrusa.

Mai devreme, Statul Major ucrainean a raportat bombardamente rusesti asupra localitatii Kupiansk-Vuslovii, la circa 40 de kilometri catre nord, confirmand astfel indirect relatari conform carora si aceasta ar fi fost recucerita. La Kupiansk-Vuslovii se afla un important nod feroviar pe malul drept al raului Oskil.

In urma contraofensivei ucrainene lansate la inceputul lunii septembrie in provincia Harkov trupele ruse s-au retras in spatele liniei formate din cursurile de apa Oskil si Siverski Donet. Insa par sa nu fi reusit sa tina nici aceasta linie, intrucat trupele ucrainene sustin ca au inregistrat succese si in provincia Donetk, situata la sud de Harkov, si ca au ajuns, tot catre sud, la cativa kilometri de provincia Lugansk, ocupata aproape integral de trupele ruse.

Lansarea initiala a unei contraofensive ucrainene in sud a determinat trupele ruse sa mute in graba trupe si echipamente din Harkov catre provinciile sudice Herson si Zaporojie, ceea ce a permis ulterior succesul contraofensivei ucrainene in provincia nord-estica.

Insa actiunile militare ucrainene din sud sunt cu totul alta poveste fata de cele din nord, scrie New York Times intr-un reportaj realizat in Ucraina. Discutiile cu zeci de comandanti, soldati, medici, responsabili locali si cetateni obisnuiti ilustreaza o campanie militara mult mai dificila si costisitoare in vieti omenesti.

Guvernul ucrainean nu dezvaluie date despre propriile pierderi, dar soldatii si comandantii ucraineni intervievati spun ca sufera pierderi ”mari” si ”masive” pe campul de lupta. Intr-un asalt recent, ”am pierdut 50 de oameni in doua ore”, spune un soldat ucrainean care a cerut sa i se pastreze anonimatul. Intr-un alt loc, continua acelasi soldat, sute de soldati ucraineni au fost ucisi sau raniti in timp ce incercau sa elibereze un singur sat, care inca este in mainile rusilor.

In toata zona ocupata din sud, trupele ruse si-au construit pozitii defensive greu de trecut, precum transee in zig-zag de-a lungul canalelor de irigatii, buncare fortificate si inclusiv transee pentru tancuri sapate cu buldozere si acoperite cu placi de beton, de unde rusii pot trage cu artileria din pozitii dificil de lovit pentru trupele ucrainene.

Daca in nord-est armata rusa si-a neglijat pozitiile, in sud este hotarata sa mentina aceste teritorii cucerite in apropierea peninsulei Crimeea. Cu toate acestea, armata ucraineana reuseste sa castige teren si in contraofensiva din sud, dar intr-un ritm lent, si se afla sub presiunea timpului pentru ca sezonul ploios din octombrie risca sa faca dificila inaintarea pe terenurile mlastinoase.