Actualitate, Stiri

Noi proteste la Pungeşti!

Jandarmii au intervenit în forţă şi o parte dintre săteni au fost duşi la poliţie

Pungesti

 Gazele de şist reaprind protestele la Pungeşti. Sătenii au ieşit din nou în stradă în această dimineaţă după ce angajaţii Chevron, protejaţi de jandarmi, au încercat să instaleze utilajele de forare.

Şapte localnici au fost duşi duşi la Poliţia Vaslui.Peste 100 de protestatari au blocat drumul judeţean.

Sătenii din localitatea vasluiană Pungeşti au reluat protestele, în această dimineaţă. Asta după ce angajaţii companiei americane Chevron, protejaţi de jandarmi, au venit să instaleze utilajele de prospectare a gazelor de şist.

Jandamii au format un cordon de protecţie şi nu i-au lăsat pe localnici să se apropie. Câţiva săteni au fost urcaţi în dube, după ce au încercat să blocheze drumul.

Sătenii susţin că au fost bătuţi de către jandarmi, cu toate că se aflau pe pământurile care le aparţin.

Reprezentanţii Chevron au anunţat, luni dimineaţă, că la ora 7.00 au fost începute lucrările de amenajare a drumului de acces spre terenul concesionat de companie în zona localităţii Siliştea-Pungeşti din judeţul Vaslui, unde au ajuns mai multe utilaje.

Răzvan Mitroi, purtătorul de cuvânt al Chevron România, a declarat că la ora 7.00 compania a reluat lucrările în zona Siliştea şi că pe terenul concesionat acolo au sosit primele utilaje de la firma care va executa lucrările de amenajare a platformei unde ar urma să fie amplasată pima sondă de explorare a gazelor de şist.

Utilajele au ajuns în zonă cu ajutorul Jandarmeriei, câteva zeci de localnici intervenind pentru a împiedica accesul utilajelor, însă oamenii au fost opriţi de către jandarmi.

Aproximativ 30 de persoane aflate în corturile din tabăra din Siliştea-Pungeşti au reclamat intervenţia în forţă a jandarmilor, luni dimineaţă, oamenii spunând că au fost ridicaţi din corturi şi urcaţi în dube, în timp ce pe drumul judeţean din zonă Jandarmeria a montat garduri, drumul find blocat în totalitate.

Localnicii care stau în tabără susţin că luni dimineaţă, în urul orei 04.30, jandarmii au intervenit în forţă şi i-au urcat în dube pe uni dintre ei, oamenii spunând că, în total, au fost ridicate de către jandarmi 30 de persoane. O parte din protestatari susţin că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine. Doi dintre protestatari au fost preluaţi de ambulanţe şi transportaţi la Spitalul Judeţean din Vaslui.

Jandarmerie: Misiunea jandarmilor este să asigure un climat de normalitate la Pungeşti

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Irina Radu, spune că „misiunea jandarmilor este să asigure un climat de normalitate la Pungeşti” şi că în timpul deplasării jandarmilor în zonă aproximativ 100 de persoane au blocat drumul judeţean, şapte dintre acestea fiind ridicate şi duse la Poliţie.

„Peste 100 de persoane au blocat drumul judeţen şi au avut un comportament ostil, iar jandarmii au acţionat pentru deblocarea căii de acces. Şapte persoane au fost duse la Poliţia Vaslui. Este normal ca jandarmii să acţioneze pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, fiind o zonă specială”, a afirmat Irina Radu.

Aproximativ 30 de persoane aflate în corturile din tabăra din Siliştea-Pungeşti reclamă intervenţia în forţă a jandarmilor, luni dimineaţă, oamenii spunând că au fost ridicaţi din corturi şi urcaţi în dube, în timp ce pe drumul judeţean din zonă Jandarmeria a montat garduri.

 

 

blank