Actualitate, Stiri, Ultima Ora

Noi proteste în Capitală faţă de proiectul Roşia Montană

Mii de persoane au participat la un marş pe traseul Universitate – Parlament – Universitate

11

 Peste 2.000 de protestatari faţă de protestul minier de la Roşia Montană au plecat în marş duminică, în Capitală, din Piaţa Universităţii spre Parlament, pe bulevardul I.C. Brătianu, după ce negociatorii Jandarmeriei le-au recomandat să nu mai blocheze circulaţia.

În drum spre Palatul Parlamentului numărul lor a crescut exponenţial. Câteva mii de manifestanţi anti-Roşia Montană ieşiţi în stradă au ajuns la Parlament, unde au protestat întorcându-se cu spatele la clădirea Senatului şi au aplaudat Academia Română, al cărei sediu se află pe trotuarul de vizavi.

Protestatarii au ajuns la Parlament în jurul orei 18.15, după un marş pe traseul Universitate – Piaţa Unirii – Piaţa Constituţiei – Senat.

La Senat, pe Calea Septembrie, ei au blocat circulaţia pe un sens, s-au întors cu spatele spre clădire şi totodată au aplaudat Academia Română, al cărei sediu se află pe trotuarul de vizavi, pentru poziţia acesteia faţă de proiectul de la Roşia Montană.

Ulterior, în jurul orei 19.00, coloana de manifestanţi s-a pus din nou în mişcare, dând ocol clădirii Parlamentului. La această oră, protestatarii au revenit în Piaţa Universităţii.

Protestatarii scandează „Nu corporaţia face legislaţia”, „Uniţi, salvăm toată România!” şi „Şi-au luat şpagă pentru Roşia Montană”.

22

Protestatarii s-au adunat, începând cu ora 16.00, în zona fântânii de la Universitate, unde negociatorii Jandarmeriei le-au transmis să nu mai blocheze traficul rutier, pentru a nu îngrădi dreptul la circulaţie al altor persoane.

După discuţiile cu jandarmii, în jurul orei 17.30, unul dintre manifestanţi le-a spus celorlalţi, la portavoce, să fie respectată recomandarea Jandarmeriei. „Vom merge la Parlament, vom merge pe trotuar, conform recomandărilor”, a spus acesta, precizând totodată că „fiecare îşi asumă responsabilitatea pentru acţiunile lui”.

Manifestanţii s-au mutat ulterior pe esplanada cu statui de pe bulevardul Regina Elisabeta, iar de acolo, la 17.45, au plecat în marş pe bulevardul Brătianu, fără să fie împiedicaţi în vreun fel de către jandarmi.

Protestatarii au adus la protest tradiţionalele pet-uri umplute cu pietricele şi pancarte cu mesaje contra proiectului minier, dar şi a exploatării gazelor de şist.

Vineri, premierul Victor Ponta l-a anunţat pe ministrul de Interne că jandarmii au mandat clar din partea sa să acţioneze „fără complexe” atunci când protestele depăşesc „linia roşie” şi se transformă în agresiuni şi ameninţări.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a făcut apel, sâmbătă, la protestatarii faţă de proiectul minier de la Roşia Montană „să nu îşi schimbe atitudinea din ultimele săptămâni”, subliniind că îşi doreşte ca „situaţia să nu se schimbe, chiar dacă unii consideră că violenţele sunt o soluţie”.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu este protejat, de vineri, de o echipă a Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), el precizând că s-a simţit „în pericol” în timpul incidentului petrecut joi seară în Centrul Vechi al Capitalei.

Barbu a fost implicat într-un incident provocat de mai mulţi protestatari faţă de proiectul Roşia Montană, care l-au huiduit şi nu l-au lăsat să plece cu maşina în care se afla decât cu intervenţia forţelor de ordine. În plus, luneta maşinii a fost spartă.

blank