Actualitate

Noi dezvăluiri în cazul Colectiv

Conform raportului Institutului Naţional de Expertiză Criminalistică, flăcările din clubul groazei au fost de aproape şapte ori mai violente decât în mod normal şi asta din cauza unei instalaţii de ventilaţie care a cedat în momentul în care a izbucnit incendiul. Testele au scos la iveală şi 21 de compuşi organici toxici, informează B1 TV. Este vorba despre substanţe mortale care nu au fost depistate la expertizele precedente.

În raport se arată că în clubul Colectiv funcţionau două sisteme de ventilaţie. Unul era aspirant, care scoatea substanţele în exteriorul clădirii, şi un altul care aducea aerul proaspăt. În noaptea de 30 octombrie, la câteva secunde după izbucnirea incendiului, sistemul de ventilaţie aspirant a cedat. Sistemul rămas în funcţiune a adus oxigen care a alimentat flăcările.

”Sistemul de ventilaţie a avut un rol determinant în ceea ce priveşte regimul aerodinamic pe perioada desfăşurării procesului de ardere din incinta clubului Colectiv. Turbulenţele devin mult mai pronunţate în cazul utilizării doar a ventilatorului de introducere a aerului proaspăt, respectiv a prezenţei în interior a unei presiuni calorice”, se arată în raportul experților.

Administratorii clubului Colectiv au spus că sistemele de ventilaţie erau amplasate din perioada în care în locaţia respectivă funcţiona clubul Guantanamo. Aceștia au preluat spaţiul cu utilităţile instalate.

La testele făcute de specialişti s-au găsit 21 substanţe toxice care nu au fost depistate la expertizele precedente. Potrivit unor surse judiciare, ancheta de la Parchetul General în cazul Colectiv se apropie de trimiterea în judecată.

Ce compuşi organici au descoperit experţii:
– toluilaldehida
– acetofenona
– antrachinona
– nitrotoluen
– dimetoxibenzen
– dietoxidenzen
– benzaldihida
– difenileter