Vladimir Putin
International

Noi dezvăluiri despre cel care l-a amenințat „faţă în faţă” pe Vladimir Putin. Unde a avut loc confruntarea

Vladimir Putin a fost „amenințat”, într-o întâlnire tensionată „faţă în faţă” cu unul dintre aliații cheie, şeful armatei private a liderului de la Kremlin. Acesta a avut curajul să-l critice aspru pe președintele rus chiar în „cetatea” Kremlinului, spun serviciile de informații americane.

Şeful mercenarilor, considerat a fi un potențial succesor al lui Vladimir Putin, s-a confruntat „faţă în faţă” cu liderul rus și a criticat gestionarea proastă a războiului din Ucraina, potrivit serviciilor de informații americane.

Mai exact, Evgheni Prigojin, liderul armate private, Grupul Wagner, l-a criticat pe Vladimir Putin cu privire la eșecurile războiului din Ucraina. Rarul act de sfidare, dezvăluit de rapoartele serviciilor de informații americane, arată influența tot mai mare a lui Prigojin în cercurile Kremlinului.

Potrivit surselor de informații americane, confruntarea tensionată a fost considerată suficient de semnificativă pentru a fi inclusă în briefing-ul zilnic al președintelui american Joe Biden.

Ce urmărește, de fapt, Evgheni Prigojin

În timpul întâlnirii, șeful Grupului Wagner l-a vizat în mod deosebit ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, care încearcă să-l înlăture. El a criticat în mod regulat efortul militar rusesc sub conducerea lui Șoigu în ultima lună, în timp ce a cerut ca mai multe fonduri să fie direcționate către grupul său de mercenari.

La începutul acestei săptămâni, Institutul de Studiu al Războiului (ISW) a sugerat că ascensiunea lui Prigojin și succesul Grupului Wagner în Ucraina ar putea „reprezinta o amenințare la adresa guvernării lui Putin”.

Raportul ISW spunea: „Prigojin continuă să acumuleze putere și înființează o structură militară paralelă cu Forțele Armate Ruse, care ar putea ajunge să reprezinte o amenințare la adresa guvernării lui Putin”.

Victoriile Grupului Wagner pe câmpul de luptă „subminează autoritatea” președintelui rus Putin
Armata de mercenari a lui Prigojin este singura forță rusă din Ucraina care cucerește teritorii, în urma unei serii de eșecuri ale armatei lui Putin. În ultimele zile, mercenarii Wagner au contribuit la eforturile de a captura Bakhmut, un oraș strategic din regiunea Donețk. Președintele Volodimir Zelenski a spus că loviturile necruțătoare asupra lui Bakhmut au arătat „nebunia” Moscovei.

Samuel Ramani, un analist militar, a spus că președintele Putin „are nevoie disperată de o victorie pentru a-i liniști pe criticii de acasă și pentru a arăta publicului rus că acest război încă se va planifica”.

Anton Barbashin, de la Riddle Russia, a declarat pentru CNN că Prigozhin „se prezentă ca omul care poate rezolva problemele”. Pe de altă parte, președintele Putin a apărut vineri alături de Șoigu în timp ce discutau despre eforturile de mobilizare ale Rusiei.

Ministrul rus al Apărării a declarat că 82.000 de recruți au fost deja trimiși în Ucraina. Şoigu a adăugat că campania de mobilizare a Rusiei s-a încheiat, în timp ce președintele Putin i-a mulţumit ministrului său Apărării pentru tot efortul depus, semn că nu-l va îndepărta din funcţie aşa cum şi-ar dori liderul mercenarilor din Grupul Wanger, scrie Express.

blank
blank