Coaliția internațională condusă de SUA a atacat sâmbătă pentru prima dată ținte ale grupului Statul Islamic (SI) în provincia siriană Homs (centru), potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), relatează AFP și Reuters.

staul_islamic876_01588200

Raidurile au vizat de asemenea și poziții ale SI la Minbej, oraș controlat de jihadiști în provincia Alep, mai la nord, precum și la Raqa, fief al SI din est, potrivit OSDO, un ONG cu sediul în Marea Britanie și care se bazează pe o rețea largă de militanți și surse medicale din teren.

Directorul OSDO, Rami Abdel Rahman, a indicat că țintele lovite în provincia Homs se aflau departe de linia frontului cu forțele loiale președintelui Bashar al-Assad care controlează orașul Homs, al treilea din țară.

„Coaliția a lovit pentru prima dată baze al SI în partea deșertică a provinciei (care se întinde până la frontiera irakiană)”, a adăugat Abdel Rahman, precizând că aceste poziții se află în zona al-Hammad, la est de orașul antic Palmyra.

Washingtonul, care susține opoziția siriană de la începutul revoltei în Siria în martie 2011 ce a degenerat în război civil, nu a vrut să colaboreze cu Damascul în lupta sa împotriva SI, inamicul lor comun.

Potrivit OSDO, coaliția a lovit baza SI de la Minbej, în provincia Alep.

Această localitate situată la aproximativ 80 km nord-est de orașul Alep este una din ultimele localități din această provincie controlate încă de SI.

Coaliția a lovit de asemenea tabere de antrenament ale jihadiștilor și baze în provincia vecină Raqa, mai la est, considerată ca fiind fieful SI.

„Cel puțin 31 de explozii au fost auzite la Raqa și în împrejurimi”, a indicat OSDO, adăugând că atacurile au lovit de asemenea orașul Tabqa, aflat la rândul său în mâinile jihadiștilor, la aproximativ 50 km vest de Raqa.

ONG-ul a indicat că mai mulți jihadiști au fost uciși în ultimele atacuri.

SUA se află în fruntea unei coaliții militare susținută de unele state din Golf și europene împotriva Statului Islamic.

Campania a adus SUA în câmpul de luptă înapoi în Irak, țară pe care a părăsit-o în 2011, și pentru prima dată în Siria, după ce a evitat implicarea în războiul început în această țară în același an.

Citeste si...
SUA, un nou record de infectări cu coronavirus