Primăria Capitalei vine cu soluții pentru părinții din București, cu copii sub 12 ani, care au dificultăți în a găsi supraveghere pentru cei mici în luna de vacanță din aprilie. Nicușor Dan a declarat vineri, că decizia a fost luată pentru a veni în sprijinul acestora. Edilul a explicat că aproximativ 1.200 de copii vor putea beneficia de această activitate care va fi pe principiul “primul venit, primul servit”.

Timp de două săptămâni, între 12 și 23 aprilie 2021, perioadă de vacanță suplimentară față de vacanța școlară inițială, primăria va pune la dispoziție 5 locații, unde vor putea fi supravegheați în total circa 1.200 de copii.

“Sunt cinci locații, pentru 1.200 de copii. Vor fi centre afterschool. Nu vom face școală. Vor fi primiți copii până în 12 ani. Știm că sunt 200.000 de copii la nivelul Capitalei, dar ne vom adresa copiilor mici. Cei de peste 12 ani se descurcă mai ușor singuri acasă. Copiii vor fi acceptați după principiul primul venit, primul servit”, a declarat Nicușor Dan.

Primarul Capitalei a precizat și că decizia a fost luată în urma unei petiții care a fost semnată de mai mulți părinți. Întrebat cum va verifica dacă părinții se încadrează în criteriile stabilite, Nicușor Dan a explicat că va exista un mini-regulament și că cel mai probabil, în opinia sa, părinții care-și vor aduce copii în aceste centre o vor face completând o declarație pe propria răspundere.

5 locații puse la dispoziție de Primăria Capitalei pentru copiii sub 12 ani
Locațiile anunțate de primarul Capitalei sunt: Muzeul Copiilor (situat în sectorul 3, pe Bulevardul Decebal), hub-ul educațional Proedus de la AFI Cotroceni (la limita dintre sectoarele 5 și 6), Opera Comică pentru Copii (pe Calea Giulești, în sectorul 6), Sala Palatului (sectorul 1, un spațiu adiacent) și sediul Corului Național de Cameră Madrigal (în sectorul 4).

Copiii vor beneficia de supraveghere din partea personalului specializat în lucrul cu ei, dar și de activități educaționale – jocuri creative, vizionarea de spectacole, lucru manual, exerciții de dezvoltare personală. Se vor respecta riguros măsurile de protecție anti-COVID-19, copiii urmând să poarte mască și fiind împărțiți în grupe mici, cu asigurarea distanțării necesare între ei, anunță edilul.

Această soluție e deschisă copiilor cu ambii părinți la serviciu în această perioadă, adică cei care nu sunt în telemuncă, precum și copiilor din familii monoparentale, ai căror părinți sunt și ei la serviciu.

Informații suplimentare despre program vor fi postate în zilele următoare pe site-urile PMB, Proedus și Operei Comice pentru Copii, a mai precizat edilul Capitalei.

Vacanța de primăvară va fi prelungită din 2 aprilie în 4 mai
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că vacanţa de primăvară va fi prelungită, astfel încât aceasta să includă Paştele catolic şi pe cel ortodox şi să se reducă mobilitatea în perioada lunii aprilie.

Ministrul Educației a precizat că vacanța de primăvară va avea loc în perioada 2 aprilie-4 mai.

„Am propus modificări în structura anului şcolar. Propunând o vacanţă de primavără din 2 aprilie – 4 mai, va cuprinde perioada sărbătorilor pascale catolice şi ortodoxe. Vacanţa de primăvara va fi prelungită cu trei săptămâni, începând cu 2 aprilie până pe 4 mai. Astfel, perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectivă epidemiologică, va beneficia de o scădere a mobilităţii”, a spus Cîmpeanu.

Durata semestrului al doilea nu va fi prelungită, a mai spus ministrul.