Actualitate, Stiri, Ultima Ora

Nicuşor Constantinescu va ajunge la puşcărie

DNA a cerut astăzi arestarea baronului de Constanţa, aflat în SUA

 nicusor_constantinescu

Procurorii Anticorupţie cer arestarea baronului de Constanţa, Nicuşor Constantinescu, aflat în SUA pentru a se trata de cancer de prostată. Constantinescu ar fi trebuit să se întoarcă în România de pe 5 iunie, însă nu a făcut-o.

În cazul în care judecătorii vor considera că se impune arestarea preventivă în cazul lui NICUŞOR CONSTANTINESCU, se va începe o procedură de urmărire internaţională.

Președintele Consiliului Judeţean Constanța, Nicușor Constantinescu, susține, într-un comunicat transmis prin intermediul avocatului său, că DNA îl acuză că s-ar sustrage urmăririi penale și că a cerut arestarea sa preventivă, deși el a fost operat și se află într-un spital din SUA.

„Președintele Consiliului Județean Constanța, Nicuşor Constantinescu, este din 9 aprilie 2014 în SUA, pentru tratarea cancerului de prostată, boală incurabilă în România, cu speranță de supraviețuire mică și în Europa. Spitalul Universitar John Hopkins din Baltimore – Statul Maryland, USA este instituția medicală americană unde Nicuşor Constantinescu luptă, alături de echipa medicală, utilizând cele mai noi tehnologii, pentru salvarea vieții acestuia. Nicuşor Constantinescu a fost operat cu ajutorul robotului Da Vinci, extirpându-i-se total și radical prostata, glandele seminale, ganglionii și nodulii din pelvis. Tratamentul ambulatoriu administrat de medicii americani, alternat cu reinternări repetate pentru tratarea efectelor secundare (incontinență urinară minim trei luni, spasme ale vezicii urinare, reabilitarea funcțiilor și organelor afectate) continuă și astăzi, 17 iunie 2014. Drena montată în pelvis colectează încă lichid zilnic în cantități mari, împiedicând începerea radio-terapiei cu acceleratori nucleari, pentru prevenirea extinderii celulelor canceroase”, se arată în comunicatul respectiv.

Potrivit sursei citate, DNA a cerut din nou arestarea preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, motivând că acesta s-ar sustrage urmăririi penale.

„După abuzurile DNA față de Nicuşor Constantinescu, făcute în repetate rânduri în primavară, constând în reținerea sa abuzivă și hărțuirea cu rechizitorii ce fac referire la Programele Consiliului Județean Constanța privind refacerea perdelelor forestiere, a livezilor dobrogene, a dotărilor informatice și rechizitelor anuale pentru copiii din mediul rural, DNA l-a trimis în judecată pe președintele Consiliului Județean Constanța, în lipsă, cerând abuziv, din nou, arestarea preventivă a acestuia, deși procurorii cunosc exact situația medicală a acestuia, din actele puse la dispoziție, în permanență, de Spitalul Universitar John Hopkins, prin intermediul avocatului Marius Mocanu. Procurorii susțin în motivare că Nicuşor Constantinescu nu a început radioterapia în Statele Unite ale Americii și se sustrage urmăririi penale, de parcă acesta ar refuza vindecarea de cancer. Realitatea este că menținerea drenei în pelvisul pacientului împiedică începerea radioterapiei, existând interdicția medicală pentru aplicarea tratamentului în această situație”, se mai precizează în comunicat.

Avocatul Marius Mocanu mai precizează în documentul citat că DNA a contestat chiar și biopsia efectuată la Mina Minovici care confirma boala președintelui Nicuşor Constantinescu, precizând că toate acestea reprezintă măsuri abuzive, inumane, contrare eticii profesionale.

„De fapt, DNA a infirmat, împotriva evidenței medicale, inclusiv biopsia de la Institutul de Medicina Legală “Mina Minovici”, respectiv de șeful Secției Urologie a Spitalului Clinic de Urgență “Sf Ioan” – București, profesor doctor Geavlete, unde Nicuşor Constantinescu a fost internat pentru confirmarea diagnosticului de cancer de prostată. Internarea a avut loc în martie 2014, la cererea DNA pentru recursul înaintat Curții de Apel București, unde procurorii au cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile a președintelui Consiliului Județean Constanța – Nicuşor Constantinescu. Toate aceste fapte denotă ca asistăm la măsuri abuzive, inumane și agresive, contrare eticii profesionale, din practica judiciară ale unei instituții ce a demonstrat tuturor că se află în afara actului de justiție. Din respect pentru constănțeni, dobrogeni și români, vă reamintim că măsurile succesive de eliberare, dispuse de instanță pentru Nicuşor Constantinescu, ca și pentru primarul Radu Mazăre, nu au avut motivări medicale, ci au fost susținute de lipsa probelor din dosarele instrumentate de DNA”, se mai arată în comunicatul transmis de avocatul Marius Mocanu.

Curtea de Apel Bucureşti a amânat, luni, judecarea contestaţiei depuse de procurorii DNA împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti, care revocase măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de şeful Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, următorul termen fiind 19 iunie.

În 10 iunie, Tribunalul Bucureşti a respins cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de menţinere a măsurii preventive a controlului judiciar în cazul lui Nicuşor Constantinescu. Astfel, instanţa a admis atunci cererea formulată de avocatul lui Nicuşor Constantinescu şi a dispus revocarea măsurii preventive a controlului judiciar, deciziafiind însă contestată de procurori la Curtea de Apel Bucureşti.

Într-un alt dosar, în 4 iunie, Tribunalul Bucureşti a constatat că măsura controlului judiciar stabilită de procurori în cazul lui Constantinescu este legală şi temeinică. Astfel, instanţa a menţinut măsura controlului judiciar şi obligaţiile impuse lui Nicuşor Constantinescu de către Tribunalul Bucureşti prin decizia din 20 martie.

Judecătorul a respins ca nefondată cererea de revocare a măsurii controlului judiciar formulată de avocatul lui Nicuşor Constantinescu, precum şi solicitarea de încetare a uneia dintre obligaţiile stabilite în cadrul măsurii preventive, respectiv aceea de a nu depăşi o anumită limită teritorială, fixată de organul judiciar, decât cu încuviinţarea prealabilă a acestuia.

Pe de altă parte, prin decizia din 4 iunie, instanţa a admis în parte cererea formulată de avocatul lui Nicuşor Constantinescu privind încuviinţarea de a părăsi România, în perioada 6 iunie-11 iunie, pentru a se deplasa la unitatea medicală Johns Hopkins din Chicago.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost trimis în judecată în trei dosare şi este cercetat într-un al patrulea dosar, pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite 15 cartuşe de 9 milimetri, când au fost făcute percheziţii într-unul dintre primele două dosare.

 

 

blank