Niculina Stoican
Showbiz

Niculina Stoican, lovitură de grație pentru, Olguța Berbec, în cazul de plagiat: „Dacă ne punem în situații jenante…”

Niculina Stoican, lovitură de grație pentru, Olguța Berbec, în cazul de plagiat. Niculina Stoican și Olguța Berbec, două artiste de muzică populară, foarte apreciate de români, sunt la cuțite de ceva vreme. Mărul discordiei îl constituie o piesă de-a Niculinei Stoican, care a făcut-o pe Olguța Berbec să o acuze de plagiat, susținând că melodia a fost copiată, după un cântec din repertoriul ei. Cele două au ajuns la Tribunal, iar în urma expertizei, s-a ajuns la o concluzie foarte clară.

Niculina Stoican, lovitură de grație pentru, Olguța Berbec, în cazul de plagiat. Niculina Stoican și Olguța Berbec se judecă de doi ani prin tribunale într-un caz de plagiat. Mai exact, Olguța Berbec a acuzat-o pe Niculina Stoican că ar fi furat linia melodică de la piesa „Dragoste veche și nouă”. Pentru a-și face dreptate, Olguța Berbec a depus dovezi care arată că melodia în litigiu este înscrisă la Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România încă din 2015, ea apărând ca autor al liniei melodice și versurilor. Piesa Niculinei Stoican și a Olguței Berbec a fost expertizată de un muzicolog și specialist în folclor. Potrivit Niculinei Stoican, concluzia specialiștilor ar confirma faptul că ea nu a furat linia melodică, ci este vorba de acorduri, specifice folclorului românesc, cu autor anonim și transmise din generație în generație.

Niculina Stoican

Niculina Stoican, lovitură de grație pentru, Olguța Berbec, în cazul de plagiat

„În ceea ce privește subiectul cu melodia furată și acțiunea făcută în instanță, da, pot să confirm că s-a cerut expertiza la Institutul de Folclor Brăiloiu, s-a făcut expertiza, s-a depus la instanță, iar concluzia lor e: piesa este folclor! Ce mă bucură foarte tare este faptul că nu speța mea contează, ci faptul că se reglementează niște lucruri care trebuie să fie foarte clare pentru generațiile care vin.

Noi trebuie să ne păstram în niște definiții, criterii, reguli, trebuie să le respectăm ca să putem să putem să lăsăm acest fenomen al folclorului să rămână viu. Să se transmită de la o generație la alta, cu sursă de inspirație, cu caracter colectiv… sunt lucruri pe care nu le-am inventat eu, sunt definiții ale folclorului date de Brăiloiu.

Ar trebui să nu mai avem ușurinta asta de a face declarații care ne pun într-o lumină proastă. Dacă ne punem în situații jenante, trebuie să suportăm și consecințele. Eu mă abțin în a face comentarii, aștept hotărârea instanței. Dar, recunosc, sunt foarte fericită că expertiza a spus adevărul, pe care l-am susținut încă de la început’, a declarat Niculina Stoican pentru starpopular.ro.

Olguța Berbec, despre procesul de plagiat cu Niculina Stoican

Pe de altă parte, Olguța Berbec susține că Niculina Stoican ar fi recunoscut, de fapt, în fața judecătorilor, că piesa pe care a interpretat-o în 2021 seamănă cu piesa Olguței, lansată în 2015.

„Nu a fost intenția mea să se ajungă aici. M-a contranotificat ca și când aș fi coautoare. Din 2015 am înscris-o la UCMR-ADA. Adică, eu aș fi putut păcăli instituțiile acestea timp de 6 ani?Am știut că îmi cântă piesa și nu am spus nimic. Nu eram nici prima și nici ultima care pățește așa ceva. Știam de la apropiați că a modificat versurile și că a înregistrat-o.

Lucrurile rămâneau așa dacă nu mă notifica ca și autoare. Inițial eu am notificat-o prima dată, iar cei de la YouTube i-au dat jos piesa. Melodia a fost urcată iar pe YouTube și în acel moment ea m-a contranotificat. YouTube este ca un robot, mi-a dat șansa să fac un demers în 10 zile, să le prezint o acțiune. Mă puteau închide și pe mine. Și atunci a spus, mergeți în instanță și decideți autorul. Nu am vrut să mă judec cu nimeni, dar nici nu mai puteam da înapoi! Nu mă face fericită situația aceasta.

Am fost chemate amândouă în instanță pentru a ni se lua o opinie. Atât. A fost un soi de interviu. Nu a fost sub jurământ. Avocatul îmi explicase că va fi ceva relaxat. Ea a auzit ce am spus eu, eu am auzit ce a spus ea. Când a fost întrebată de judecător dacă este de acord că linia melodică a piesei ei seamănă cu a mea, lansată în 2015, ea a recunoscut și a spus da. Pentru mine nici nu mai contează altceva’, a povestit Olguța Berbec pentru Fanatik.ro.

blank