International, Stiri

Nicolas Sarkozy, eliberat după circa 15 ore

Fostul preşedinte francez denunţă „instrumentalizarea politică a justiţiei”

 Nicolas Sarkozy eliberat

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, pus sub acuzare pentru corupţie, denunţă „instrumentalizarea politică a unei părţi a justiţiei”, conform unui interviu pe care l-a acordat posturilor Europe 1 şi TF1 după ce a fost reţinut circa 15 ore.

„În ţara noastră, care este o ţară a drepturilor omului şi a statului de drept, există lucruri care sunt pe cale să fie organizate… Francezii trebuie să ştie acest lucru, să judece situaţia cu propriile conştiinţe şi având toată libertatea”, afirmă Nicolas Sarkozy.

„Nu am comis niciodată nicio faptă contrară principiilor republicane sau statului de drept. Nu am trădat încrederea nimănui”, a spus Sarkozy, inculpat pentru „acte de corupţie în formă activă” şi trafic de influenţă.

„Am fost reţinut circa 15 ore. A existat o dorinţă de a mă umili prin convocarea mea sub statutul de reţinut, care nu este un statut normal”, a acuzat Sarkozy.

„Nu puteau să mă convoace simplu, pentru a răspunde la întrebările judecătorilor? Trebuia nepărat să am o întâlnire la ora 2.00 dimineaţa cu cele două doamne care m-au convocat?”, a spus el.

Sarkozy a insistat că este nevinovat, iar acuzaţiile care i se aduc sunt „groteşti”. „Unde este traficul de influenţă? Unde este corupţia?”, s-a indignat fostul preşedinte francez.

El a acuzat-o de imparţialitate pe una dintre judecătoare, Claire Thépaut, subliniind că ea face parte din Sindicatul Magistraturii (SM), considerat a fi de stânga.

„Este oare normal că ei au ales (…) un magistrat care aparţine SM, al cărui obsesie politică este de a distruge persoana pusă sub acuzare?”, a adăugat Sarkozy.

Fostul preşedinte francez a acordat interviul miercuri după-amiază, în biroul său din Paris.

blank