Nicolae Ciucă
Politic

Nicolae Ciucă, declaraţii după negocierile cu PSD şi UDMR: Pensia minimă va creşte la 1.000 de lei

Senatorul Nicolae Ciucă, propus premier de PNL, a spus vineri, după negocierile cu PSD şi UDMR, că discuţiile pe capitolul social al programului de guvernare s-au încheiat, la fel şi cele pe acordul politic şi că au fost demarate negocierile pe ministere.

Nicolae Ciucă, declaraţii după negocierile cu PSD şi UDMR

Senatorul Nicolae Ciucă, propus premier de PNL, a declarat, vineri, că la capitolul social al programului de guvernare au fost convenite majorări de venituri.

„Au fost stabilite următoarele elemente: va creşte pensia minimă de la 800 la 1.000 de lei, vor fi indexate pensiile cu 10%. Pentru cei care au un cuantum între 1.000 de lei şi 1.600 de lei se va da o indemnizaţie de 1.200 de lei la începutul anului viitor doar pentru anul viitor. Cei care au pensie mai mare de 4.000 de lei nu vor mai fi scutiţi de plata CASS. De asemenea, se va acorda cea de a 13-a indemnizaţie pentru persoanele cu handicap. Pentru copiii între o zi şi doi ani se va asigura plata a 600 de lei lunar, iar alocaţia va creşte la 243 de lei. De asemenea, salariul minim va creşte la 2.550 de lei. Am convenit împreună cu celelalte partide ca acesta să poată fi acordat pe 24 de luni”, a spus Ciucă, la Palatul Parlamentului.

El a arătat că impactul acestor măsuri va fi de aproximativ 13,6 miliarde de lei.

„Impactul total este de aproximativ 13,6 miliarde (n.r. lei) şi urmează ca prin măsurile care vor fi asigurate în tot ceea ce înseamnă colectarea taxelor şi partea de dublare a redevenţelor să se găsească soluţii, plus celelalte măsuri fiscale şi nu numai”, a spus Ciucă.

El a precizat că taxele nu vor fi majorate.

„Fără taxă de lux. Nu vor fi crescute taxele. Vom rămâne pe cotă unică şi de asemenea s-a asigurat de toată lumea că vom aloca 7% pentru investiţii”, a mai spus Ciucă.

Ciolacu: Joi România va avea un Guvern

Marcel Ciolacu a făcut şi el primele declaraţii după negocierile cu PNL şi UDMR. Liderul social-democraţilor a spus că nu are mandat pentru a discuta de un Guvern din care să nu facă parte UDMR. De asemenea, şeful PSD a dat asigurări românilor că joi România va avea un Guvern.

„Noi, PSD, am pornit în această coaliţie. Această coaliţie va fi formată de PSD, PNL, UDMR şi minorităţi. Nu am un alt mandat de la partid pentru a creiona o altă majoritate.

Logic înseamnă că nu am un mandat pentru un Guvern PSD -PNL. Dacă UDMR iese din această coaliţie, automat iese PSD-ul. Nu am alt mandat. Vreau să-i asigur pe români că joi România va avea un Guvern”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat partidele şi formaţiunile parlamentare la consultări, luni, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru, a informat Administraţia Prezidenţială.

„În temeiul prevederilor art. 85 alin. (1) şi ale art. 103 alin. (1) din Constituţia României, preşedintele Klaus Iohannis a invitat, la Palatul Cotroceni, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru”, arată Administraţia Prezidenţială.

Consultările cu Iohannis vor avea loc luni, 22 noiembrie 2021, după următorul program:

• Ora 12:00

– Partidul Național Liberal (PNL)
– Partidul Social Democrat (PSD)
– Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)

• Ora 12:30 – Uniunea Salvați România (USR);

• Ora 13:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);

• Ora 13:30 – Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale.