Nicolae Ciucă
Politic

Nicolae Ciucă a discutat cu Vera Jourova despre recomandările din MCV și implementarea PNRR

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit astăzi cu vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență, Vera Jourova, aflată în vizită la București. Discuțiile s-au concentrat asupra măsurilor menite să răspundă recomandărilor din Mecanismul de Cooperare și de Verificare, a implementării Planului Național de Redresare și Reziliență și asupra situației din Ucraina și sprijinului acordat de România.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, cei doi oficiali au salutat progresul în implementarea recomandărilor Comisiei Europene sub MCV, recunoscând existența unui moment bun pentru avansarea reformelor. Jourova a mulțumit României pentru angajamentul autorităților și cetățenilor români în gestionarea refugiaților ucraineni. De asemenea, a recunoscut rolul important al României în facilitarea tranzitului cerealelor din Ucraina.

Nicolae Ciucă a exprimat angajamentul politic pentru asigurarea durabilității reformelor în justiție și garantarea independenței magistraților. A amintit că poziția Guvernului României este clară în ceea ce privește principiul supremației dreptului Uniunii Europene și rămâne angajat pentru respectarea acestuia, în limitele care îi sunt conferite de cadrul constituțional. El și-a a exprimat de asemenea speranța că monitorizarea respectării statului de drept în România se va face, în curând, doar prin mecanismul UE privind statul de drept, ca și în celelalte state membre ale Uniunii.

De asemenea, șeful Guvernului a prezentat angajamentul multidimensional al României în sprijinul Ucrainei, amintind cu precădere măsurile adoptate pentru asistarea și integrarea refugiaților, dar și pentru facilitarea exporturilor de cereale.