Nu știu cît de tare v-ați săturat de politică! Peste tot pe unde ne întoarcem, inclusiv în baie și în frigider, dăm de ea și de vocile celor care o mănîncă pe pîine. Și știți de ce? Pentru că politica românească a devenit cea mai rentabilă afacere din spațiul carpato-dunăreano-pontic. Făcutul de ateliere, de fabrici, de pensiuni, de programe sau de ferme Agricole și zootehnicem este mult mai greu decît o flecăreală nesfîrșită pe seama binelui public, din care nu se alege nimic pentru popor și din care curg toate beneficiile pentru vorbitor.
Dacă îl citiți pe Ludovic Orban, veți afla că anticipatele sunt un obiectiv „fundamental pntru România” Liberalii fac glume sau așa guverneaza ei.

„După părerea mea, vor fi alegeri anticipate, nu putem să renunţăm la un obiectiv fundamental pentru România. Chiar faptul că Parlamentul respinge pe bandă rulantă acte normative adoptate de Guvernul pe care îl conduc, acte normative care aduc lucruri bune pentru oameni, este un argument în plus pentru dizolvarea Parlamentului şi pentru organizarea de alegeri aniticipate” a glăsuit dînsul pe undeva!

Cum adică? Țara nu vrea nimic mai de preț decît anticipatele? Cică rezultatul alegerilor europarlamentare nu doar că le-a trezit apetitul de putere dar le-ar și da acest drept. Ei au concurat la pescuit și la festivalul de teatru european și pornind de la rezultate vor și întîietatea la guvernare. Mai că nu cer și locul în Consiliul de Securitate și postul de observator la Liga Arabă! Problema de fond este alta! Liberalii nu pot guverna fără majoritate! Nu vor, n-au chef și nici nu știu. Nu le stă în caracter să negocieze, să convingă, să cedeze și să țină seamă de ceilalți. Ei vor singuri și gata. Bat din picior și Parlamentul se conformează. Politică de tip germanic, exprimată de un singur verb la imperativ:
–Executarea!!!!
Simplificînd lucururile, liberalii vor dreptul de a face ce vor! Nu mai au răbdare. Ei nu pot face legi fără majoritate în Parlament. Vor să le scrie cum ne cred ei, să le votează în cor și, gata, au decis, ar zice liberalii, dacă subconștientul lor ar avea voce! Ca în cazul celor 25 de ordonanțe, adoptate sub presiunea că îi așteaptă familia cu mîncarea pe masă.
Dacă am fi trecut de visul lor cu anticipatele și am călători printr-un calendar după o glorioasă instalare la putere a „Guvernului meu” ce-am avea? În locul celor 25 de Ordonanțe de Urgență, am avea 25 de legi trecute prin Parlament în două zile și o noapte, ca Rapidul de Viena prin gara Curtici. Nimic mai mult! Ei sunt deținătorii adevărului absolut, ai soluției de salvare a Europei cu resurse românești, a rețetei magice de dezvoltare a României, indiferent de cîți amărîți suferă de foame!
Cel mai amuzant lucru, dar și cel mai absurd, vine din pretenția președintelui Klaus Iohannis și a liberalilor de a vedea parlamentarii români conformîndu-se unui scenariu politic născut în mintea lor bună de premiat la un concurs de logică a interesului. Adică partidele să vină în Parlament și să trîntească Guvernul Orban 2, sau să-l voteze după ce tot ele l-au dat jos!
Am mai scris despre absurdul ionescian al situației. Dar președintele și liberalii insistă. Vor ca PSD-ul și celelalte partide să joace rolul comandat și să nu măcăne. Și nici să nu o ia razna. Să se supună și să-și țină gura. Să meargă cuminți la tăiere ca să le iasă adversarilor planul de a-i reduce la tăcere și la un procent ridicol. Așa au hotărît ei că arată interesul României, iar restul este aiureală și corupție,comunism și boicot al democrației!
Și dacă PSD-ul boicotează? Dacă împreună cu Pro România și cu ALDE și cu PMP se duc la o bere și îi lasă pe liberali să își trîntească singuri guvernul? Sau să îl valideze! Nu cumva îi podidește plînsul că adversarii lor nu vor să joace în piesa scrisă de Klaus Iohannis și Ludovic Orban?

„PSD nu va gira un Executiv al concedierilor masive, al tăierilor de pensii și de salarii, al scăderii nivelului de trai al românilor. Este responsabilitatea partidelor care au inițiat și au votat moțiunea de cenzură să își asigure majoritatea necesară pentru a susține un nou Guvern. PNL-ul și aliații săi trebuie să demonstreze românilor că știu să și construiască, nu doar să distrugă” au declarat pesediștii.

Nefiresc mi se pare că încearcă să se scuze, cînd logic ar fi fost ca, din primul moment, să-l avertizeze pe președintele Iohannis că nu participă la un asemenea joc stupid, unilateral. Iar obligația celor care l-au inițiat este să-i convingă, într-un fel sau altul (dar nu cu binomul sau cu sarsanaua). Oricîtă gălăgie ar face susținătorii, nu este obligația celor amenințați și împinși la colț să cedeze, să revină și să se conformeze unui plan stors din niște ambiții de putere.
Unde este accidentul de logică? În faptul că președintele Klaus Iohannis crede că poate decide și în Parlament, fără să țină cont de poziția unei majorități. După mintea sa, dacă nu se conformează, aceasta nu există!
 

Editorial de: Cornel Nistorescu