Ursula von der Leyen, președintele ales al Comisiei Europene, ar fi respins cele două propuneri trimise de premierul Viorica Dăncilă la Bruxelles, Dan Nica şi Rovana Plumb, varianta de rezervă Ramona Mănescu EurActiv.com.

Potrivit sursei citate, în locul celor doi ar putea fi propusă Ramona Mănescu, ministrul Afacerilor Externe, iar România ar putea primi portofoliul Transporturilor.

Luni, liderul Grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloş, a avertizat că există pericolul ca Rovana Plumb să nu treacă de audierile din Parlamentul European.

Însă nu acesta ar fi fost motivul pentru care întârzia stabilirea componenței Comisiei Europene, ci criza politică din Italia. Prim-ministrul Giuseppe Conte i-a transmis astăzi preşedintelui Sergio Mattarella că a reuşit să formeze un nou guvern, iar membrii acestuia vor depune joi jurământul de învestire.

Ursula von der Leyen aștepta ca Roma să-și prezinte candidatul pentru postul de comisar european ce îi revine înainte de a decide compoziția noului Executiv al Blocului comunitar. Italia este singurul stat UE care încă nu a prezentat un candidat pentru următoarea Comisiei Europeană, care își începe mandatul în luna noiembrie. Marea Britanie a transmis că nu va propune un comisar, întrucât intenționează să părăsească blocul comunitar până la finalul lunii octombrie.

Citeste si...
Ludovic Orban, atac la foștii lideri PNL Gorghiu, Blaga și Turcan: Blaturi cu PSD

Cele două propuneri ale Guvernului român au fost criticate, luna trecută, de președintele Klaus Iohannis. Șeful statului i-a transmis Vioricăi Dăncilă că propunerea Rovanei Plumb este una „proastă”.

În plus, europarlamentarii USR PLUS au criticat și ei cele două propuneri. Aceștia au spus că Plumb și Nica au avut în ultimii ani declarații împotriva valorilor Uniunii Europene și au promovat mesaje antijustiție, sprijinindu-l constant pe Liviu Dragnea, condamnat pentru corupție, din funcțiile publice pe care le-au ocupat.

De asemenea, ei susțin că cei doi au avut probleme penale. Rovana Plumb a fost cercetată în dosarul Belina, însă Parlamentul nu a încuviințat urmărirea penală, în timp ce Dan Nica a fost acuzat de DNA de fraude cu licențe informatice în dosarul Microsoft, dar a scăpat după ce dosarul s-a prescris.

parlamentul european, psd, comisar european, rovana plumb, klaus iohannis, dan nica