Hong Kong a devenit destinaţia de top pentru cei mai bogaţi oameni din lume, după ce a reuşit să depăşească, anul trecut, oraşul New York, potrivit unui studiu publicat joi de compania Wealth-X.

Numărul persoanelor cu averi de zeci de milioane de euro, care locuiesc în oraşul Hong Kong, a crescut cu aproape o treime în 2017, la 10.000, se arată în studiu. Oraşul american deţinea prima poziţie în topul oraşelor cu cei mai mulţi milionari încă din 2011, de când Wealth-X a început să evalueze oraşele.

Compania defineşte „persoanele bogate” drept acelea care au o avere estimată la cel puţin 30 de milioane de dolari sau mai mult. Creşterea numărului de persoanelor bogate din Hong Kong se datorează boomului economic de pe piaţa de capital, dar şi datorită relaţiilor financiare cu China, mai bune ca niciodată. 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=72__Mdioty8]

Printre cei mai cunoscuţi miliardari ai Hong Kong-ului se numără: Li Ka-shing, al cărui imperiu controlează porturile, reţelele de telecomunicaţii şi companiile energetice de pe tot globul.

Niciun alt oraş din China nu a reuşit să fie în top 10 al oraşelor cu cei mai mulţi bogaţi din lume, iar motivul ar fi faptul că bogăţia chineză nu este concentrată într-o singură zonă, ci distribuită în întreaga ţară.

Printre miliardarii chinezi se numără nume ca Jack Ma şi Pony Ma, fondatorii Alibaba şi Tencent.

“Dinamismul creării bogăţiei în vastul peisaj al Chinei este cu toate acestea uimitor”, se arată în studiu.

Totuşi, Statele Unite rămâne ţara preferată a milionarilor, în condiţiile în care o treime dintre ei locuieşte în America.

Dar Asia şi China, în special, vin din spate. Anul trecut, numărul persoanelor ultra-bogate din Asia a crescut cu 20%. Creşterea bogăţiei asiatice a fost ajutată de creşterea cheltuielilor de consum, de investiţii mai mari în infrastructură ţi de reformele economice, a spus Wealth-X.

Top 10 este completat de Tokyo, Los Angeles, Paris, Londra, Chicago, San Francisco, Washington DC şi Osaka.

Foto: Hepta