Actualitate, Stiri

New York Times, Twitter şi Huffington Post, victime ale unui atac cibernetic

Cel mai activ grup de hackeri al momentului, Syrian Electronic Army, în acţiune.  Două dintre cele mai importante site-uri de ştiri din lume, NY Times şi Huffington Post, au fost afectate noaptea trecută de un atac cibernetic, care se presupune că a venit din partea grupului „Syirian Electronic Army”, care îl susţine pe preşedintele ţării, Bashar al-Assad.

twitter-logo-hashtagSite-ul ziarului New York Times (NYT) era în pană de mai multe ore marţi seara, iar Twitter s-a confruntat cu probleme tehnice marţi, probabil în urma unui atac informatic atribuit de către experţi unor hackeri.

Potrivit Quartz, grupul a anunţat atacul pe contul oficial de Twitter, dar de data aceasta se pare că nu a fost ceva complex, ci pur şi simplu o „rafală” simplă, prin care nytimes.com a fost inaccesibil vreme de câteva zeci de minute.

Însă, site-ul celebrului cotidian a fost în fapt mai multe ore inactiv.

„Estimarea preliminară este că problema este legată probabil de un atac extern de tip malware”, a scris Eileen Murphy,o purtătoare de cuvânt a NYT într-un mesaj postat pe Twitter către ora 20.30 GMT (23.30,ora României). „Lucrăm la soluţionarea” penei, a adăugat ea. Către ora 23.30 GMT (2.30,ora României), site-ul era în continuare inaccesibil, iar Murphy nu a răspuns AFP, care i-a cerut să comenteze pe această temă.

Cotidianului newyorkez anunţa pe contul oficial de Twitter că „site-ul New York Times se confruntă cu dificultăţi tehnice. Lucrăm pentru repunerea integrală în serviciu”.

În trecut, grupul de hackeri care a devenit destul de cunoscut în ultima vreme a atacat şi „The Guardian”, iar de acolo a reuşit să obţină şi parolele utilizatorilor, ceea ce putea duce la saturarea site-ului cu opinii şi comentarii pro-Assad, un trolling terorist practic.

NY Times a anunţat că site-ul a fost atacat doar la nivelul numelui de domeniu. Atacul a afectat în anumite zine inclusiv Twitter şi Huffington Post.

Atacul a fost dat la Melbourne IT, compania care se ocupă de înregistrarea acestor domenii şi care le are sub administrare. Practic, registrarul Melbourne IT are grijă ca numele de domeniu nytimes.com, huffingtonpost.com şi twitter.com să fie asociate mereu cu adresele IP corecte şi să redirecţionezte bine.

nytimes-logo-headquarters-stock_1020_large_verge_medium_landscapeSite-urile funcţionau aşadar, dacă ar fi fost accesate după adresa de IP. De exemplu, nytimes.com „ascunde” cifrele 170.149.168.130.

Cine este „armata electronică siriană”? Site-ul acestora a fost lansat în mai 2011 şi susţinea că nu sunt aliaţii guvernului. În schimb, spuneau că sunt tineri patrioţi, care-şi folosesc cunoştinţele pentru a ataca inamicii sirienilor şi pe cei care scriu ştiri false despre războiul civil. În iunie 2011, Bashar al-Assad a ţinut un discurs în care a lăudat SEA.

Gruparea este responsabilă pentru atacuri reuşite asupra BBC News, Associated Press, Al Jazeera, Financial Times, The Daily Telegraph, The Washington Post, Al-Arabia TV şi Viber. Au lansat şi atacuri spam asupra paginilor lui Barack Obama şi Nicolas Sarkozy, iar când au spart contul de Twitter al Associated Press au scris un tweet în care susţineau că o bombă a explodat la Casa Albă.

blank