Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a asigurat miercuri o cale liberă spre un nou mandat, cu ajutorul partidelor reigioase de dreapta, fapt care îi conferă o majoritate parlamentară, în timp ce principalul său contracandidat şi-a recunoscut înfrângerea, relatează Reuters.

Cu mai mult de 99 de procente din voturi numărate – voturile soldaţilor din bazele militare vor fi numărate în următoarele două zile – partidul conservator Likud al lui Netanyahu se așteaptă să obțină suficient sprijin pentru a controla 65 din cele 120 de locuri din Knesset (Parlament) și să fie numit în fruntea următorului guvern de coaliție.

Acesta ar fi un record al lui Netanyahu ca premier, care s-ar afla la cel de-al cincilea mandat.

Într-o declarație televizată, Yair Lapid, numărul doi din Partidul Albastru și Alb condus de fostul general Benny Gantz, a declarat: “Nu am câștigat în această rundă. Vom face ca viaţa Likud-ului să devină un iad din opoziție”.

Președintele american Donald Trump, cu care Netanyahu a apărut pe panourile de campanie pentru a-și evidenția relația strânsă cu acesta, l-a sunat să-l felicite pentru victorie, a spus liderul israelian, adăugând că i-a mulțumit aliatului american pentru “sprijinul extraordinar pentru Israel”.

Netanyahu a scris pe Twitter că Trump l-a sunat de la Forțele Aeriene. Președintele se afla într-un zbor spre Texas.

Trump a declarat reporterilor la Casa Albă că realegerea lui Netanyahu a îmbunătățit șansele de pace între Israel și palestinieni. “El a fost un mare aliat și este un prieten. Aș dori să-l felicit pentru o cursă bine gândită”, a spus Trump.

O echipă condusă de consilierul și ginerele lui Trump, Jared Kushner, lucrează la un plan de pace israeliano-palestinian, dar nu a dezvăluit detalii. Palestinienii, înfuriați de ceea ce văd ca părtinire pro-Israel a lui Trump, l-au numit un non-starter.

Președintele israelian, Reuven Rivlin, a declarat, pe Twitter, că va începe să se întâlnească săptămâna viitoare cu partide politice care au câștigat locuri în Parlament pentru a afla cine îl susține pe premier.