Actualitate, Stiri

Nervoşi, protestatanţii anti-Roşia Montană l-au încolţit pe Daniel Barbu

Maşina ministrului a fost vandalizată, în timp ce Barbu se afla la volan. Ponta: “O ţară cuprinsă de anarhie!”

Daniel Barbu

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a fost bruscat în această seară în centrul Capitalei, de manifestanţii anti-Roşia Montană, exact în momentul în care ieşea de la o dezbatere despre starea Culturii din Club A. Maşina ministrului a fost atacată cu pietre fiindu-i spartă luneta. A fost nevoie de intervenţia jandarmilor pentru calmarea spiritelor.

Disputele au început în timpul dezbaterii din club, în momentul în care Daniel Barbu a început să vorbească, protestatarii au început să-l huiduie şi să strige “Demisia”. La un moment dat, unul dintre contestarii proiectului minier i-a aruncat în faţă ministrului cu bani de hârtie. Alţii l-au întrebat: “Cât ţi-ai luat, mă, şpagă?” şi au venit cu punguţe pline de monede în faţa ministrului. De asemenea, Barbu a fost avertizat: “data viitoare nu mai scapi aşa uşor”.

La ieşirea din Club, maşina ministrului era înconjurată de protestari, iar faptul că ministrul s-a urcat în maşină spiritele nu s-au calmat. Aceştia au început să o lovească.

untitled
Maşina ministrului Barbu, vandalizată

“Când am ieşit din Club a au înconjurat maşina şi au început să o lovească. Când au spart luneta am ieşit şi le-am spus că se comportă ca nişte neo-fascişti. Au lovit maşina cu pietre”, a explicat Daniel Barbu, precizând că în interiorul Clubului nu a fost agresat.

“Iese baltă de sânge dacă pe o parte a bulevardului Magheru vor trece cei care susţin proiectul Roşia Montană şi pe cealaltă sunt cei care nu sunt de acord cu proiectul”, a spus Alina Gorghiu. Aceasta a adăugat că nu este de acord „să se dea cu pumnul” doar pentru că ai un punct de vedere diferit.

Mobilizarea protestatarilor s-a făcut şi în acest caz pe reţelele de socializare. Pe pagina de Facebook “Roşia Montană în Unesco” se anunţa că “mergem acum în audienţă la domnul senator Daniel Barbu. Mobilizarea! În Club A”.

Purtătoarea de cuvânt a Jandarmeriei, Irina Drăgan, a declarat pentru gândul că în urma incidentului trei persoane au fost duse la poliţie. “Noi am acţionat la solicitarea Poliţiei. Nu era vorba de persoane care protestau în spaţiul public. Ministrul s-a deplasat în siguranţă la maşină”, a spus ea.

Ulterior, Barbu a povestit: “Cand am iesit din Club A si am incercat sa ma urc in masina, au inconjurat masina, au spart luneta. Atunci am iesit si i-am facut neonazisti si le-am cerut sa nu fie violenti. Apoi m-am suit in masina, iar politistii au facut culoar astfel incat sa putem pleca. Erau tineri, in jur de 20 de ani, nervosi si vehementi. Loveau masina, ceea ce nu mi s-a parut lucrul cel mai potrivit”. “Eu nu am fost agresat, au spart numai geamul masinii”, a mai subliniat Daniel Barbu.

La randul sau, premierul Victor Ponta a precizat ca vrea sa fie identificati toti cei care au atacat masina ministrului si a evocat o situatie anarhica, in care nu doreste sa se ajunga. “Faptul ca un ministru care are o anumita opinie – e o persoana care foarte greu poti spune ca iti starneste o dorinta de agresiune – se afla la dezbatere la Club A si vin niste oameni care il agreseaza, ii sparg geamurile, mi se pare inacceptabil. Vreau sa fie idetificati toti cei care au facut asta si sa fie trasi la raspundere – fie contraventional, fie penal. Exista o limita peste care, daca lasi sa se treaca, tara va fi cuprinsa de anarhie. Nu exista nimic mai rau decat sa fie o tara cuprinsa de anarhie”, a declarat seful Guvernului.

Crin Antonescu a declarat, dupa incident, ca “Cei care au facut asta ar trebui sa fie retinuti”. In opinia sa, “atunci cand ataci, pur si simplu, esti numai bun de retinut”.