Nelu Tătaru: Urmează două saptămâni de foc, în lupta cu COVID
Actualitate, Featured

Nelu Tătaru: Urmează două saptămâni de foc, în lupta cu COVID

Nelu Tătaru România a înregistrat vineri un nou record negativ de îmbolnăviri cu coronavirus, după raportarea a 1.119 cazuri noi în doar 24 de ore.

Nelu Tătaru vor urma cel puțin două săptămâni grele, ne avertizează autoritățile. Pentru că secțiile de terapie intensivă din București au atins capacitatea maximă, un pacient intubat a fost transferat cu un elicopter la Craiova. În cele trei spitale transformate în centre COVID se lucrează intens ca să poată primi bolnavi, de luni. Problema este că nu toate au specialiști în boli infecțioase ori terapie intensivă.

Vor urmă două săptămâni de foc, doar dacă respectăm regulile. Dacă nu, vor fi mai multe săptămâni grele, avertizează Ministrul Sănătății.

Nelu Tătaru, Minsitrul Sănătății: „Nu trebuie să ne transformăm într-un stat polițienesc, dar populația ar trebui să înțeleagă că trecem printr-un moment dificil cel puțin următoarele două săptămîni. Am avut două săptămîni cu un vid legislativ, conaționalii noștri au refuzat o internare, iar până în momentul când cei care sunt pozitiv nu își vor consuma boala și vor transmite în continuare, vom avea o creștere. Dacă noi reușim să impunem, conform legii, internarea, izolarea, tratamentul în spitale, atunci putem limita această transmitere, consumarea acestor 14 zile. Este perioada în care vom avea un număr mare. Dar în condițiile în care nu vor respecta regulile, aceste două săptămîni se vor prelungi”.

Însă vineri a fost înregistrat un alt record negativ, 301 de români internați la terapie intensivă. În spitalele din București nu mai sunt locuri, iar o femeie de 72 de ani, ventilată mecanic, a fost transportată la Craiova cu un elicopter al Ministerului de Interne.

Direcțiile de Sănătate Publică încearcă să-i găsească și pe pacienții depistați pozitiv care au refuzat internarea din 2 pînă pe 21 iulie. Aceștia vor fi trimiși la spital pentru cel puțîn 48 de ore. Cele trei noi spitale COVID din București pot primi pacienți de luni.

La spitalul Wintting au fost trimiși deja acasă toți pacienții care puteau fi externați, alți patru au fost transferați în alt spital. Acum se pregătesc să primească pacienți COVID, dar au doar trei medici pe secția ATI.

Dr. Ileana Daniela Dragoescu, director medical la Spitalul Clinic Witting: „De luni, vom primi forme medii și ușoare de infecție. E nevoie de un epidemiolog și nu dispunem, pentru că este în concediu. Nu avem infecționist, care să ne îndrume cum să urmărim evoluția pacienților, schemele de tratament nu le știm. Vrem să ne facem meseria în condiții de siguranță, să avem terapie intensivă, care acum se organizează, am primit aparatură de ultima generație, dar nu e montată. Cu trei medici de terapie intensivă, unul în concediu, nu putem asigura linia de gardă”.

Până luni, vor fi detașați medici cu specialitatea boli infecțioase și ATI, spune Ministerul Sănătății.

Pregătiri sunt și la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov și la Centrul Național pentru Expertiză în Muncă din Sectorul 1 al Capitalei, care are 50 de paturi disponibile. Pacienții care voiau servicii medicale la aceste unități sunt direcționați spre alte spitale din București.

Din nefericire, nici Remdesivir, primul medicament împotriva COVID-19, recomandat pentru autorizare în Uniunea Europeană, nu a ajuns în toate spitalele. 640 de flacoane au intrat deocamdată în țară în cadrul unui studiu clinic și ar urmă să mai fie trimise 600 de flacoane.

Dr. Batrice Mahler, manager al Institutului Marius Nasta: „În acest moment, în Institutul Marius Nasta, Remdesivirul nu există! E important să putem recomanda și pacienților din România acest mendicament, care și-a dovedit eficiența în forme critice”.

Deși situația este tot mai gravă, premierul spune că deocamdată nu vor fi impuse noi restricții care ar putea afecta economia.

Ludovic Orban, premierul României: „Noi trebuie sa fim responsabili și să ne păzim de acest virus pervers”.


blank