Nelu Tătaru: Urmează două saptămâni de foc, în lupta cu COVID
Actualitate, Featured

Nelu Tătaru ne anunță când vom reveni la viața de dinainte de pandemie

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi seară că o revenire la viaţa ”completă” de dinainte de pandemie este posibilă spre sfârşitul verii, ”dar cu anumite obiceiuri pe care le-am preluat”.

Nelu Tătaru ne anunță când vom reveni la viața de dinainte de pandemie

”În condiţiile în care avem o evoluţie normală, condiţiile de distanţare sunt respectate, avem mall-urile, în condiţiile în care avem o evaluare normală evitând aglomeraţiile populaţionale, se pot deschide. Încep competiţiile sportive, la început fără spectatori, le putem extinde într-un timp, doi. În acest moment avem concertele în aer liber, până la 500 de oameni cu distanţare, putem mări acest număr. Bazinele de înot în exterior, putem să ne gândim. Dar toate aceste lucruri sunt în contextul evoluţiei noastre epidemiologice. Suntem de-abia la începutul celei de-a doua perioade de relaxare, evaluarea, cel puţin la o săptămână, ne poate face să putem da termenul pentru următoarele măsuri de relaxare sau care sunt acestea”, a explicat Tătaru la TVR 1.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru vom conviețui cu virusul

Cât priveşte perspectivele pentru această toamnă, el a precizat că se ia în calcul ”inclusiv” o convieţuire cu virusul, ”poate la un nivel foarte jos, cu transmitere comunitară foarte mică”.

”Încă colectăm aceste date şi studiul de seroprevalenţă ne va da şi un răspuns. Gestionăm, pe vară, inclusiv o convieţuire cu virusul, poate la un nivel foarte jos, cu transmitere comunitară foarte mică. Va trebui să gestionăm şi un număr din populaţia României, care sunt imunizaţi. Cu cât acest număr este mai mare, ne gândim la un episod doi mai facil sau aproape inexistent. Cu cât numărul din populaţie care este imunizat este mai mic, ne gândim la un al doilea episod poate mai accentuat. Nu ţine doar de noi. Vom avea o circulaţie, noi trebuie să gândim gradul nostru de imunizare, transmiterea comunitară şi afluxul de cetăţeni români sau străini care vin în România din anumite focare. Acestea sunt toate cele trei lucruri pe care va trebui să le gestionăm din toamnă-iarnă”, a arătat ministrul Sănătăţii.

Testare la nivel național

Ministerul Sănătății a anunțat, marți, că începe, de săptămâna viitoare, un studiu pentru a determina gradul de răspândire a virusului Sars COV 2, în țara noastră.

Testările se vor face în rândul cetățenilor care își fac analize de sânge și care vor fi întrebați dacă sunt de acord să participe.

Ministerul estimează că aproape 30.000 de seruri reziduale vor fi folosite, iar pentru asta se vor aloca 1,6 milioane de lei.

În cazul în care un participat va fi depistat pozitiv, va fi internat într-unul dintre spitalele care tratează pacienți cu coronavirus

Studiul se va desfășura în perioada iunie-septembrie.