Nelu Tătaru
Actualitate, Featured

Nelu Tătaru cataloghează carantinarea orașelor drept o luptă surdă a politicienilor pe sănătatea oamenilor

Nelu Tătaru intervine în scandalul carantinării oraşelor. Fostul ministru al Sănătăţii a declarat că situaţia de la Timişoara este similară cu ceea ce s-a petrecut în urmă cu un an la Suceva. În ceea ce priveşte posibila carantinare a Capitalei, deputatul PNL spune că soluția cea mai bună este cea a respectării regulilor și restricțiilor care sunt în vigoare în prezent, nefiind nevoie de reguli noi.

Nelu Tătaru intervine în scandalul carantinării oraşelor. Fostul ministru al Sănătăţii spune că degeaba se carantinează un oraş, dacă oamenii nu respectă regulile, precizând că situaţia de la Timişoara este similară cu ceea ce s-a petrecut în urmă cu un an la Suceava.

Nelu Tătaru intervine în scandalul carantinării oraşelor

”Suntem la un an de pandemie, suntem în al treilea val și măsurile nu le învățăm nici astăzi și nu le luăm nici astăzi. Sunt niște măsuri care trebuie să meargă continuu, iar dacă discutăm de o carantină trebuie să ne gândim ce înseamnă carantina. Sunt niște criterii pentru a carantina un oraș. Sunt criterii care țin de transmiterea în comunitate, dacă avem persoane peste 65 de ani și cele cu risc care cresc ca infectare în ultima perioadă, dacă avem o creștere în ultimele 14 zile, în funcție de personalul medical din secțiile de ATI și boli infecțioase, a personalului din DSP, în funcție de locurile de la terapie intensivă, precum și alte criterii. (…)

Degeaba carantinezi un oraș, dacă nu respecți niște reguli în interiorul acelui oraș. Cred că ar trebui să ne punem și întrebarea de ce am ajuns aici. Sunt trei luni de la valul doi, când poate mulți dintre noi credeam că am scăpat. Nu. Aceste trei luni cred că trebuiau folosite într-un alt fel. Nu știu dacă ar trebui să inventăm noi altceva, decât să aplicăm niște reguli”, a declarat fostul ministru la B1.

În ceea ce priveşte situaţia de la Timişoara, acolo unde prelungirea carantinăriii municipiului și a localităților periurbane a picat la votul de la finalul săptămânii trecute, în ciuda creșteriii ratei de incidență a cazurilor, pentru ca apoi carantina să fie prelungită cu doar 72 de ore, printr-o decizie a șefului DSU, fostul ministrul spune că e vorba despre o ”luptă surdă” între politicieni, ”pe sănătatea românilor”.

”Condiția în care încercăm să câștigăm politic, într-o luptă surdă, dacă mă întrebați pe mine, pe sănătatea românilor, și aici mă refer la Timișoara, cred că este cea mai mare greșeală. Aceeași atitudine am găsit-o la Suceava, în martie anul trecut, ceva ce n-ar trebui să se mai repete. Cred că respectarea unor reguli de carantină ar putea duce la ce am văzut anul trecut: la patru zile vedeam un platou, la șapte zile vedeam o scădere a transmiterii, iar în 14 zile putea evalua ridicarea carantinei. Aici vedem o creștere de la 6 la 8, dar nimeni nu știe ce reguli au fost respectate sau ce s-a întâmplat”, a mai spus fostul ministru.

Carantină în Bucureşti. Nelu Tătaru lovește în guvern: „Nu cred că știm realitatea din teren”
”Vorbim despre realitatea din teren. Dacă mă întrebați pe mine, nu cred că cunoaștem realitatea, nici în Capitală. Capitala nu o putem desface nici în sectoare, nici delimita de zona metropolitană, nici de cele câteva sute de mii de oameni care dimineața vin la lucru și se întorc seara, acei oameni din zona carantinată vor putea merge către domiciliu. Cred că respectarea regulilor din interiorul Bucureștiului – ceea ce am văzut că nu prea se respectă – este cheia, este soluția. În acest moment discutăm indicii, vom modifica formulele de calcul, dar nu cred că asta este soluția. Am reintrodus focarele, scoatem focarele, deși criteriile de carantinare spuneau dacă în comunitate crește răspândirea față de focarele existente… Cred că ar trebui să reanalizăm ce se întâmplă în acest moment în București, după cum ar trebui în fiecare localitate. Dacă mă iau doar după un indice în a carantina o localitate și a deschide poarta unor controverse, am pierdut lupta”, a mai precizat fostul ministru al Sănătăţii.