Nelu Tătaru
Actualitate, Featured

Nelu Tătaru anunță operaționalizarea centrelor de primire a vaccinului anti COVID

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a explicat, joi, în şedinţa de Guvern, că se fac pregătiri intense pentru campania de vaccinare, fiind operaţionalizate centrele pentru primirea vaccinului. Pe lângă tranşa simbolică din acest an, n ianuarie, România va primi 600.000 de doze de vaccin şi va începe vaccinarea celor din prima linie, care vor ieşi ultimii din această ”luptă”. Tătaru a explicat că în această perioadă au loc conferinţe online cu reprezentanţii corpului medicul, pentru a avea sprijinul lor în momentul în care debutează campania.

”Pe 21 decembrie, Agenţia Europeană a Medicamentului va da un aviz pentru vaccinul anti-Covid 19. Va veni o primă tranşă simbolică de 10 mii doze pentru fiecare stat membru din cele 27. Cele 10 mii de doze vor fi distribuite către spitale de boli infecţioase, cele care au fost în prima linie şi vor fi ultimele care vor ieşi din această luptă”, a declarat, joi, în şedinţa de Guvent, Nelu Tătaru.

Acesta a explicat că, la nivelul Comitetului Naţional pentru coordonarea activităţilor de vaccinare împotriva Covid-19, se lucrează în aceste momente la etapa de comunicare.

”Comunicarea se face la nivel de fiecare grupare populaţională, începând cu corpul medical. Sunt în acest moment în desfăşurare acele conferinţe online cu tot ce înseamnă corp medical pentru a avea şi suportul lor în această activitate, pentru a înţelege în cel mai simplu mod ce înseamnă vaccinarea, ce înseamnă efecte secundare, ce înseamnă imunizare şi când vom putea vorbi de o imunizare la nivel populaţional”, a mai declarat Tătaru.

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a precizat că în aceste zile s-a şi operaţionalizat acel depozit central şi depozitele din teritoriu, ”urmând să fim pregătiţi pentru tot ce înseamnă venirea acestor vaccinuri şi distribuţia lor la nivel regional şi apoi la nivelul centrelor de vaccinare”.

”Într-o primă etapă, în luna ianuarie, vom primi în jur 600.000 de doze, iar vaccinarea va fi adresată către corpul medical din unităţile publice şi private. De aceea, centrele de vaccinare într-o primă lună vor fi la nivelul unităţilor medicale, la nivelul de Bucureşti sunt 32 de astfel de unităţi medicale care vor fi centre de vaccinare”, a mai precizat Tătaru.

Ministerul Apărării Naţionale a transmis că depozitul principal o să fie la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”, iar la Timişoara, Craiova, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Constanţa vor fi centre regionale.