International, Stiri

Nelson Mandela s-a întors acasă

Au început ceremoniile înhumării în locul de baştină, Qunu, al fostului lider

nelson_mandela_left_hand_80298100

Nelson Mandela, fiul iubit al naţiunii sud-africane, este condus azi pe ultimul drum. Ceremonia funerară, organizată pe proprietatea deţinută de familia sa la Qunu, a început în prezenţa a 4.500 de persoane, printre care rude, prieteni apropiaţi şi demnitari străini.

nelson

Funeraliile vor fi un amestesc de onoruri militare şi obiceiuri tradiţionale ale tribului din care făcea parte Madiba. Familia a ţinut ca ceremonia să aibă loc doar în prezenţa invitaţilor, în timp ce oamenii de rând vor putea urmări momentul solemn pe ecrane uriaşe amplasate în zonele publice atât din Qunu cât şi din celelalte mari oraşe ale Africii de Sud.

Printre oaspeţii străini care au rămas să-i aducă un ultim omagiu lui Nelson Mandela se numără prinţul Charles, reverendul american Jessie Jackson şi vedeta TV Oprah Winfrey. O schimbare de ultim moment îi va permite şi arhiepiscopului Desmond Tutu să asiste la funeralii, deşi anterior afirmase că nu merge pentru că nu a fost invitat. Vor mai fi prezenţi preşedintele în funcţie, Jacob Zuma, întreaga structură de conducerea de la Pretoria, dar şi foşti şi actuali lider africani.

nelson1

Poporul şi cei mai importanţi şefi de stat şi de guvern ai lumii i-au adus un omagiu în timpul slujbei memoriale de la Johannesburg de marţi şi pe parcursul celor trei zile în care sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Nelson Mandela s-a aflat în sediul administraţiei centrale din Pretoria. Fostul preşedinte sud-african va fi înhumat într-o ceremonie restrânsă la care va asista doar familia.

 

 

 

blank